Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kosten voor transport containers van Shanghai naar Rotterdam dalen voor tweede week op rij
© Dmitry Rukhlenko | Dreamstime.com

Kosten voor transport containers van Shanghai naar Rotterdam dalen voor tweede week op rij

Voor de tweede week op rij zijn de kosten voor het transport van containers per boot van China naar Nederland gedaald. Op de route Shanghai-Rotterdam ging de prijs met 50 Amerikaanse dollar omlaag.

Daarmee is de prijs nog wel altijd 588 procent hoger dan 1 jaar geleden. Tegelijkertijd verwacht maritiem marktonderzoeksbureau Drewry dat de prijzen de komende weken stabiel blijven of licht zullen dalen. Daarmee raakt de negatieve mijlpaal van 15.000 dollar voor het transport van een container uit China steeds verder uit zicht.

World Container Index daalt verder
Ook de World Container Index (WCI) – een samenstelling van containervrachttarieven op 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië – is weer gedaald en dat is inmiddels al de vierde week op rij. 

Afgelopen week heeft een marginale daling van 0,4 procent plaatsgevonden van 9.900,25 naar 9.865,14 Amerikaanse dollar. Dat is wel nog altijd 281 procent hoger dan een jaar eerder. Op alle handelsroutes zijn de prijsdalingen slechts zeer gering, te weten in de bandbreedte van 8 tot 107 Amerikaanse dollar. De handelsroute Rotterdam-Shanghai bevindt zich het dichtst op zijn oude niveau. De prijs op deze route daalde afgelopen week met 8 Amerikaanse dollar en staat nog 'maar' 44 procent hoger dan een jaar geleden.

Prijsontwikkeling 2021
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis al met meer dan 12.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Voor grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari in sommige gevallen – afhankelijk van het formaat zonnepanelen – met 22 tot 23 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Inkoper

Fulltime (40 uur) - Randstad
NaGa Solar zoekt:

Manager Commercial Ground Mounted Solar Development

Fulltime (40 uur) - Maastricht, 6225 XV, 1
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!