Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Slechts 22 procent van werknemers in (duurzame) energiesector is een vrouw
© Esbobeldijk | Dreamstime.com

Slechts 22 procent van werknemers in (duurzame) energiesector is een vrouw

Vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de energiesector. Slechts 22 procent van de werknemers in de (duurzame) energiesector is vrouw. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Topsector Energie.

Nieuw onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van vrouwen in de energiesector laat volgens de topsector een verontrustend beeld zien. Vrouwen kiezen niet alleen minder voor de sector, maar verlaten de sector ook gemakkelijk. De uitdaging is dus tweeledig, geven de onderzoekers van expertisecentrum 75inQ aan.

Niet-technische focus verbreden
Aan de ene kant is het aantal vrouwen in technische beroepen in de energiesector zeer laag (7 procent) en aan de andere kant moet de energiesector volgens de onderzoekers zijn niet-technische focus verbreden. De duurzame-energiesector biedt meer ruimte aan niet-technische banen, omdat deze energieoplossingen een meer zichtbare plek innemen in de leefomgeving van burgers en burgers zijn hier zelf actief mee. Er zijn volgens 75inQ dus meer banen waar vrouwen zich van nature gemakkelijker bij aangesloten voelen.

Marsha Wagner, directeur Human Capital Agenda bij de Topsector Energie: ‘Er is werk aan de winkel! Voor ons allemaal. Zo zal de instroom van vrouwen in technische banen moeten toenemen en biedt de groei van niet-technische banen in de duurzame energie kansen om op korte termijn het aandeel vrouwen te verhogen. Ook dat is innovatie.’

Onbenut arbeidspotentieel
Het onderzoek laat zien dat de energiesector kampt met een veelzijdig probleem: een zeer lage instroom van vrouwen, hapering in de doorstroom van vrouwen, een beperkte zijinstroom en een verontrustende uitstroom. De onderzoekers geven vervolgens een breed palet aan handelingsperspectieven waarbij zowel onderwijs, overheid als bedrijfsleven een rol hebben.

Door beperkte data wordt de urgentie van het onbenut arbeidspotentieel in de energiesector niet gezien en is de call to action te beperkt, waardoor interventies te traag op gang komen. Daarom moeten er betere data worden bijgehouden. Het blijft verder volgens onderzoekers ook belangrijk om jonge vrouwen te stimuleren om een technische studie te kiezen en ze daar ook in vast te houden. Te vaak stromen ze toch af. En de diversiteit aan functies en rollen binnen de energiesector creëert kansen voor niet-technici en daarmee voor vrouwen die geen technische vooropleiding hebben gehad.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Econnetic bv zoekt:

Senior Consultant zonne-energie

32-40 uur - 3972LK
kWh People zoekt:

Head of Product Management

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!