Solar Magazine - EnergyVille geeft startschot voor oPEN Thor: woonwijk Genk wordt energiepositief
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
EnergyVille geeft startschot voor oPEN Thor: woonwijk Genk wordt energiepositief
© EnergyVille

EnergyVille geeft startschot voor oPEN Thor: woonwijk Genk wordt energiepositief

De woonwijk Nieuw Texas en tuinwijk Waterschei in Genk vormen samen met Thor Park van EnergyVille/VITO het toneel van een nieuw Europees innovatieproject dat moet leiden tot energiepositieve wijken.

Genk is daarmee naast Tartu in Estland en Pamplona in Spanje de derde stad die deelneemt aan het project oPEN Lab dat 20 miljoen euro subsidie krijgt. Het startschot voor het project werd gegeven op het 100 hectare grote wetenschaps- en bedrijvenpark Thor Park.

30 woningen
Onder de coördinatie van VITO / EnergyVille werken 33 partners uit 7 landen in het project samen aan energiepositieve wijken – zogenaamde Positive Energy Neighbourhoods (PEN) – die meer energie produceren dan ze verbruiken door een combinatie van energiebesparende maatregelen en efficiënt gebruik van lokaal opgewekte, duurzame energie.

Energieopslag en slimme en flexibele vraagsturing zorgen daarbij voor een interactie met – en ontlasting van – het energiesysteem. In oPEN Lab Genk zullen meer dan 30 woningen, zowel privé- als huurwoningen, een transformatie naar een testomgeving ondergaan door gekoppeld te worden aan het living lab op Thor Park – onder andere via een eigen slim dataplatform.

Vlaggenschip
‘We zijn buitengewoon trots dat dit project door de Europese Commissie uit 115 indieningen geselecteerd is, en daarmee naar voor wordt geschoven als vlaggenschip van de Europese renovatiegolf – een van de speerpunten om de klimaatdoelstellingen van 2050 te behalen’, aldus Maarten De Groote, projectcoördinator van oPEN Lab en onderzoeker bij EnergyVille/VITO. ‘De reconversie van het Thor Park met zijn verleden als voormalige mijnsite tot duurzaam bedrijven- en wetenschapspark staat symbool voor de energietransitie die onze maatschappij te wachten staat. Met het oPEN Lab-project kunnen we samen met de stad Genk, de Vlaamse industrie en sociale partners een positieve transformatie van de omliggende wijken realiseren, die bovendien als hefboom dient voor toekomstige, grootschalige renovatieprojecten.’

Het oPEN Thor living lab – dat zich uitstrekt over Thor Park, Nieuw Texas, de tuinwijk in Waterschei en KRC Genk – zal na afloop van het oPEN Lab-project permanent blijven fungeren als unieke testomgeving voor de activiteiten van EnergyVille en haar partners. Op het park wordt ook een innovatief warmtenet, een gelijkstroomnet en een geavanceerd dataplatform uitgerold – allemaal met als doel om optimaal gebruik te maken van de beschikbare energie en aan bedrijven een blijvende testomgeving voor de ontwikkeling van innovatieve technologieën en diensten aan te bieden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Wattkraft Benelux zoekt:

Support Medewerker- Accountmanager-Relatiebeheerder

Fulltime (40 uur) - Utrecht
kWh People zoekt:

Chief Commercial Officer

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!