Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Platform Lente-akkoord stopt ermee: doel bereikt, nieuwbouw bijna energieneutraal
© Artjazz | Dreamstime.com

Platform Lente-akkoord stopt ermee: doel bereikt, nieuwbouw bijna energieneutraal

Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, WoningBouwersNL en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zetten na 13 jaar een punt achter het platform Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN).

De initiatiefnemers hebben namelijk hun doel behaald: alle nieuwbouwwoningen zijn bijna energieneutraal.

Naar energieleverende nieuwbouw
De ondertekenaars van het Lente-akkoord ontwikkelden en deelden samen met projectontwikkelaars, corporaties, bouwbedrijven, adviseurs en leveranciers veel kennis over Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. De initiatiefnemers gaan zich nu richten op natuurinclusiviteit, circulariteit, industrialisatie en energieleverende nieuwbouw.

De deelnemers aan het platform Lente-akkoord ZEN kwamen onlangs voor de laatste keer bij elkaar in de Prins Maurits-kazerne in Ede. Tijdens het afsluitende congres werd er teruggeblikt op wat er bereikt is in de energiezuinige nieuwbouw. Bij de ZEN-aanpak lag de nadruk op comfort, gezondheid, betaalbaar wonen en een lage energierekening. En sinds 1 juli 2018 zijn nieuwbouwwoningen ook nog aardgasvrij.

Nieuwbouw naar hoger plan
‘Het is goed om een punt achter dit succesvolle programma te zetten, want we hebben de doelen uit 2008 gerealiseerd. Als we verder willen, moeten we opnieuw met elkaar het einddoel vaststellen en de piketpaaltjes bepalen’, benadrukt Claudia Bouwens die zich als programmaleider vanaf de start in 2008 inzette voor het Lente-akkoord. ‘Uiteindelijk willen we naar energieleverende woningen en woongebieden. Voor grondgebonden nieuwbouwwoningen is dat nu al mogelijk. Voor het realiseren van deze nieuwe doelstellingen blijft een nauwe samenwerking met professionele opdrachtgevers essentieel. Zo kunnen we nieuwe kennis in de praktijk toepassen en toetsen.’

Daarnaast heeft Claudia Bouwens namens Bouwend Nederland, NEPROM en WoningBouwersNL een nieuw programma in gang gezet: het platform KAN, dat werkt aan klimaatadaptieve en natuurinclusieve nieuwbouw en op 1 januari 2020 van start ging. 

Nog lang niet klaar
Diederik Samsom, de kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans, had tijdens het eindcongres van het Lente-akkoord ZEN een simpele boodschap voor de aanwezigen: ‘Jullie zijn nog lang niet klaar’.

Samsom doelde daarbij vooral op de renovatieopgave in de bestaande bouw: ‘We komen in december met de vierde versie van de EPBD-richtlijn. Op dit moment wordt er in Brussel hard nagedacht over de vraag of we bestaande bouw gaan normeren. Ik kan me voorstellen dat daaruit rolt dat bestaande bouw rond 2035 bijvoorbeeld moet voldoen aan schillabel B+.’

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Trainee Duurzame Energie

32-40 uur - Overijssel
Krannich Solar Nederland zoekt:

Junior Sales medewerker Binnendienst

32-40 uur - IJsselstein, 3401 MS, 11
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!