Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Alliander gaat met Innovathon disruptieve ideeën voor energievoorziening van de toekomst zoeken
© Alliander

Alliander gaat met Innovathon disruptieve ideeën voor energievoorziening van de toekomst zoeken

Netbeheerder Liander, onderdeel van Alliander, gaat tijdens een Innovathon op zoek naar disruptieve ideeën én oplossingen om het bedrijf in staat te stellen de energietransitie radicaal te versnellen.

Om een toekomstbestendige energievoorziening te realiseren, moet Alliander de komende 10 jaar net zoveel werk verzetten als in de afgelopen 40 jaar.

Binnen 24 uur
Dit lukt alleen als het netwerkbedrijf dingen echt anders gaat doen en dat vraagt om creativiteit en innovatieve oplossingen. Daarom daagt Alliander ondernemers, overheden, medewerkers, studenten en innovators uit om tijdens de Innovathon 2021 binnen 24 uur op zoek te gaan naar disruptieve ideeën én oplossingen die het bedrijf helpen om het energienet – dus het gas- en stroomnet – klaar te maken voor de toekomst.

‘Voor het energienet van de toekomst moeten we heel veel werk verzetten om de netten uit te breiden: ruim 100 grote elektriciteitsstations en duizenden transformatorhuisjes bouwen én duizenden kilometer elektriciteitskabel leggen’, duidt chief transition officer Daan Schut. ‘Dit vraagt van ons dat we dingen echt anders gaan doen. Slimmer omgaan met schaarse ruimte, beter en anders samenwerken met verschillende partijen en een efficiënte inzet van mensen en middelen.’

45 multidisciplinaire teams
Tijdens de 24-uurs Innovathon – een samenvoeging van de woorden ‘innovatie’ en ‘hackathon’ – gaan 45 multidisciplinaire teams van maximaal 5 personen op 18 en 19 november 24 uur keihard werken aan het centrale vraagstuk: ‘Hoe kunnen we samen radicaal versnellen zodat we onze klanten slimmer en sneller kunnen voorzien in de energiebehoefte?’.

Het doel van de Innovathon is om de grootste vraagstukken van Alliander rondom de energietransitie integraal op te lossen. De oplossingen mogen innovatief zijn, mogen een simplificatie van de huidige gang van zaken zijn, kunnen de slimmere inzet van resources raken of zelfs uit compleet nieuwe businessmodellen bestaan.

Jury
Elk team zal aan het eind van de 24-uurs Innovathon zijn oplossing pitchen aan de jury onder voorzitterschap van Jolanda van Zanen, managing director BAM Energy & Water. Van Zanen: ‘Ik geloof dat voor elke organisatie het basisprincipe geldt “stilstand is achteruitgang”. Helemaal in deze tijd, waarin ontwikkelingen elkaar zeer snel opvolgen. We hebben innovatie ook nodig om de opgave te realiseren die er voor ons ligt in het kader van de energietransitie. Ik ben dan ook vereerd dat ik als juryvoorzitter samen mag werken met deze divers samengestelde en zeer vakkundige jury, met als doel het meest innovatieve idee uit te roepen als winnaar van de eerste Alliander 24-uurs Innovathon.’

Geïnteresseerden kunnen zich als team of individu inschrijven via de speciale website. Inschrijven kan nog tot en met 28 oktober.

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Trainee Duurzame Energie

32-40 uur - Overijssel
kWh People zoekt:

Product Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!