Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Camper op zonne-energie van studenten TU Eindhoven bereikt zuidelijkste punt van Spanje
© STE / Rien Boontstoppel

Camper op zonne-energie van studenten TU Eindhoven bereikt zuidelijkste punt van Spanje

Stella Vita, ’s werelds eerste volledig zelfvoorzienende ‘huis op wielen’, ontworpen en ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, is aangekomen in het zuidelijkste puntje van Spanje.

Met de aankomst in Tarifa heeft Solar Team Eindhoven de eindbestemming van zijn tour van Nederland naar Spanje bereikt. Het studententeam organiseerde de reis op zonne-energie om de toekomst van duurzame mobiliteit te laten zien met hun zelfgebouwde groene camper.

17,5 vierkante meter
In 1,5 jaar ontwierp en bouwde Solar Team Eindhoven Stella Vita. Het zonnevoertuig heeft een dak dat elektrisch omhoogschuift als het stilstaat, waardoor een stahoogte van 2,5 meter ontstaat. Dit maakt het gemakkelijk om binnen te staan om te koken, slapen of werken. Extra zonnepanelen klappen uit als het dak omhoog staat, waardoor het zonnepaneeloppervlak verdubbelt tot 17,5 vierkante meter.

Als het voertuig de weg opgaat, klapt het dak in, waardoor Stella Vita een druppelvorm krijgt die de luchtweerstand minimaliseert. Het voertuig is gemaakt van lichtgewicht materialen, waardoor het nog efficiënter wordt. Op een zonnige dag kan de auto 730 kilometer afleggen zonder afhankelijk te zijn van oplaadstations.

Brussel, Parijs en Madrid
Om Stella Vita te demonstreren, te testen en te verbeteren, vertrokken de studenten 4 weken geleden uit Nederland voor een rit van een paar duizend kilometer via België en Frankrijk naar het zuidelijkste puntje van Spanje. Solar Team Eindhoven gebruikte de reis ook om het Europees Parlement, ambassades, universiteiten en andere locaties in onder meer Brussel, Parijs en Madrid te bezoeken en zo meer bekendheid te geven aan hun duurzame dromen en missie.

‘Wij geloven dat de overgang naar een duurzame toekomst sneller kan en moet’, zegt Kjell Revenberg, teammanager van Solar Team Eindhoven. ‘We lopen 5 tot 10 jaar vooruit op de industrie om te laten zien wat er technologisch mogelijk is. Tijdens onze reis hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk mensen en bedrijven in Europa te inspireren.’

Technisch probleem
Stella Vita legde uiteindelijk bijna 2.000 kilometer af op de openbare weg. De camper kende bij de start van de tour een technisch probleem; de aandrijflijn functioneerde niet naar behoren. Daarom vervoerde Solar Team Eindhoven het voertuig de eerste etappes in een trailer. Halverwege Frankrijk kon Stella Vita zonder problemen de weg op om zijn tour voort te zetten.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Krannich Solar Nederland zoekt:

Webshop medewerker

Parttime (24 uur) - IJsselstein, 3401 MS, 11
kWh People zoekt:

Trainee Duurzame Energie

32-40 uur - Overijssel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!