Dat heeft staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat laten weten na afloop van de wekelijkse ministerraad.
3,2 miljard euro
De tegemoetkoming van huishoudens en bedrijven zal het kabinet zo’n 3,2 miljard euro kosten. Het gaat om 2,7 miljard euro compensatie voor huishoudens en 500 miljoen euro voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). De belastingverlaging voor consumenten en het mkb gaat in op 1 januari 2022 voor de duur van een jaar.
‘Concreet betekent het dat we de energiebelasting fors gaan verlagen’, aldus de staatssecretaris. ‘Aan de ene kant heb je die hogere gasprijzen die we zien, die gaan we verlagen door de belastingvermindering die je op je rekening hebt te verhogen met 230 euro. Aan de andere kant leidt de hogere gasprijs ook tot een hogere elektriciteitsprijs en de energiebelasting op elektriciteit gaan we verlagen. En dat betekent dat een gemiddeld gezin met een gemiddeld verbruik uiteindelijk ongeveer op iets meer dan 400 euro compensatie uitkomt en daarmee de stijging van de energierekening enigszins wordt beperkt.’
Energiebelasting elektriciteit omlaag met 8,4 eurocent
Het Planbureau voor de Leefomgeving schat voor 2022 een gemiddeld verbruik van een Nederlands gezin op 1.170 kubieke meter gas en ruim 2.384 kilowattuur elektriciteit.
Het kabinet heeft allereerst besloten dat het belastingtarief op elektriciteit komend kalenderjaar in de eerste schijf omlaaggaat met 8,389 eurocent per kilowattuur inclusief btw (red. 6,933 eurocent exclusief btw). De energiebelasting op elektriciteit in de eerste schijf wordt daarmee verlaagd van 9,186 eurocent per kilowattuur exclusief btw (red. het op Prinsjesdag aangekondigde energiebelastingtarief voor 2022 inclusief indexatie, exclusief indexatie 9,068 eurocent per kilowattuur) naar 2,135 eurocent per kilowattuur exclusief btw. Doordat vervolgens de inflatiecorrectie met behulp van de zogenaamde tabelcorrectiefactor (red. voor 2022 bedraagt deze 1,013) nog bij de jaarlijkse bijstellingsregeling wordt toegepast, wordt het laatst genoemde tarief effectief 2,163 eurocent per kilowattuur.
Bij een gemiddeld verbruik betekent dat een voordeel van 199,99 euro inclusief btw. De aanpassing van de energiebelasting is ook in onderstaande tabel opgenomen. Deze tabel is door staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief op 23 oktober naar de Tweede Kamer gestuurd.
Aanpassing tarief 1e schijf elektriciteit (energiebelasting) |
|
Basispad – tarief 2022 (inclusief indexatie) |
9,186 cent |
Basispad – tarief 2022 (exclusief indexatie) |
9,068 cent |
Mutatie (exclusief btw) |
6,933 cent |
Nieuw tarief 2022 (exclusief indexatie) |
2,135 cent |
Nieuw tarief 2022 (inclusief indexatie) |
2,163 cent |
Belastingvermindering van 558,56 naar 788,56 euro
Verder geldt per elektriciteitsaansluiting een belastingvermindering voor de energiebelasting, ook wel heffingskorting genoemd. De vermindering geldt alleen voor onroerende zaken met een verblijfsfunctie, zoals een huis of kantoor. De belastingvermindering wordt toegekend omdat de Belastingdienst een deel van het energieverbruik als basisbehoefte ziet. Over dat deel wordt geen belasting betaald. De hoogte van deze belastingvermindering wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld en is sinds 2013 gestegen van 318,62 euro (red. 385,53 euro inclusief 21 procent btw) naar 462,62 euro (red. 559,77 euro inclusief 21 procent btw, de op Prinsjesdag aangekondigde energiebelastingvermindering voor 2022). De belastingvermindering wordt door het kabinet in 2022 met 230 euro verhoogd van 558,56 naar 789,77 euro (inclusief btw).
In totaal wordt de energierekening van een gemiddeld gezin dus met ruim 430 euro (inclusief btw) gecompenseerd. Het kabinet gaat dit alles volgens de staatssecretaris uitwerken in een nota van wijziging op het Belastingplan 2022 die binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd wordt. ‘Als gevolg van deze maatregelen treedt er ook voor bedrijven een lastenverlichting van in totaal ruim 500 miljoen op’, aldus Yeşilgöz-Zegerius. ‘Door de tarieven op elektriciteit te verlagen, vindt deze lastenverlichting gerichter bij het mkb plaats.’
Voor Caribisch Nederland wordt eveneens naar een passende compensatie voor de hogere energierekening gezocht. Hiervoor stelt het kabinet 2 miljoen euro beschikbaar.
Motie VVD uitgevoerd
De Tweede Kamer nam tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een motie van de VVD aan om via een wijziging van het Belastingplan 2022 dat op Prinsjesdag werd gepresenteerd de snel oplopende energierekening voor burgers te verzachten. Met de plannen die de staatssecretaris nu bekend heeft gemaakt, wordt die motie dus uitgevoerd.
150 miljoen euro voor isolatie
Tot slot trekt het kabinet ook 150 miljoen euro extra uit voor het isoleren van woningen. De staatssecretaris hierover: ‘Recent onderzoek van TNO laat zien dat met name huishoudens met lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen te maken hebben met energiearmoede, waarvan ongeveer 75 procent in een corporatiewoning woont. Daarom heeft het kabinet 150 miljoen euro gereserveerd om kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening en/of een slechte energetische staat van hun woning te ondersteunen via gemeenten, die in buurten waar veel energiearmoede voorkomt, gericht aan de slag kunnen gaan. Gemeenten bepalen zelf hoe ze dit doen, ook in overleg met woningcorporaties. Dit kan bijvoorbeeld via het uitgeven van vouchers waarmee energiebesparende producten gekocht kunnen worden, met energieboxen met bijvoorbeeld radiatorfolie en led-lampen, of het geven van energieadvies door energieteams die langs huishoudens gaan. De aanpak richt zich op zowel huur- als koopwoningen en is aanvullend op het nationaal isolatieprogramma.’
De 3 vaste onderdelen van de energierekeningOp de energierekening van iedere Nederlander staan altijd de 3 volgende vaste onderdelen:
|
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.