logo
wvhj2023
© Coolback
© Coolback
15 oktober 2021

‘Kans op doorstart failliete fabrikant achterwand zonnepanelen Coolback steeds kleiner’

De curator van Coolback, fabrikant van een koelende achterwand voor zonnepanelen die in augustus failliet ging, bereikte op een haar na een doorstart. Die is er echter nog niet en de kans erop wordt steeds kleiner.

Chief executive officer Simon Meijer verklaarde eind augustus tegenover de redactie van Solar Magazine dat prijsstijgingen van grondstoffen, zonnepanelen, transport en de uitbraak van het coronavirus het faillissement van zijn bedrijf veroorzaakten.

Diepe zakken
Curator Hans Silvius van DeHaan Advocaten en Notarissen heeft in de afgelopen periode alles in het werk gesteld om een doorstart te realiseren. ‘Er hebben diverse partijen aangeklopt die het product heel interessant vinden, maar dat heeft helaas nog niet geleid tot een doorstart of overname. Dat heeft met name te maken met dat potentiële overnamekandidaten schrikken van het werkkapitaal dat nodig is om het product naar de markt te brengen en de (massa)productie op te starten.’

Boeken einde jaar dicht
Volgens de curator zijn daar ‘diepe zakken voor nodig’. ‘Er zijn nog steeds geïnteresseerde partijen die op zoek zijn naar investeerders, maar deze nog niet hebben gevonden. Ik acht de kans op een doorstart op de korte termijn heel erg klein. Ik sluit echter niet uit dat de technologie op termijn toch zijn weg naar de markt vindt. Vooralsnog is het echter een moeilijk verhaal. Aan het einde van het kalenderjaar worden de boeken hoe dan ook gesloten en moet een eventuele doorstart gerealiseerd zijn.’

Met een van de overnamekandidaten – afkomstig uit Amerika – werd zelfs een letter of intent gesloten, maar desondanks heeft dit niet tot een doorstart geleid.

Productie bij Chinees Haitai
Coolback produceert achterwanden voor zonnepanelen. Een koelribbenstructuur zorgt voor een rendementverhogende werking. Door die te combineren met een dragende constructie vervangt hij bovendien het frame van een zonnepaneel, wat de businesscase voor het product mogelijk maakt.

In de afgelopen 12 maanden stond het bedrijf voor de uitdaging om de uitvinding op de markt te brengen. De productie van de aluminium ribben zou plaatsvinden in Zuidbroek en deze zouden dan worden verpakt en verscheept naar Tangshan City in China. ‘Ter plaatse zou Haitai de aangevoerde ribben op een assemblagemachine monteren op een aluminium plaat die door de machine zou worden gelijmd op de achterzijde van door Haitai vervaardigde zonnepanelen’, is te lezen in het faillissementsverslag van de curator. ‘COOLBACK heeft voor dat proces een assemblagemachine laten bouwen door Kuka Industries Automation in Jiangsu in China, welke machine recentelijk is geplaatst bij Haitai. Haitai heeft nog niet daadwerkelijk geproduceerd met de assemblagemachine.’

10 personeelsleden
De vertraging in het opstarten van de productie zou onder andere komen doordat de prijzen van aluminium met 30 tot 40 procent zijn gestegen en de levertijd van aluminium is toegenomen van 3 naar 12 maanden. Ook de stijging van de transportkosten zou een negatieve bijdrage leveren. De productiemachine is bovendien aanmerkelijk duurder geworden dan begroot en het vervaardigen heeft veel langer geduurd dan gepland. ‘Een container met ribben, die onderweg is van Nederland naar Haitai, wordt vastgehouden door de douane in China omdat er onduidelijkheid bestaat of en op welke condities de partij wordt ingeklaard. Concreet hebben deze omstandigheden tot gevolg dat door financiers gestelde milestones niet zijn gerealiseerd’, aldus de curator in het verslag.

Op de datum van uitspraak van het faillissement van Coolback waren er in totaal nog 10 personeelsleden in dienst.

Miljoenenschuld
Bovendien kampte Coolback met een miljoenenschuld bij geldverstrekkers die in de afgelopen jaren het bedrijf leningen hebben verstrekt. Het gaat onder meer om 768.112 euro van ontwikkelingsmaatschappij NOM, 1,25 miljoen euro van het Groeifonds en 165.824 euro van het Fonds Nieuwe Doen.

In totaal hebben de verschillende schuldeisers 2,7 miljoen euro tegoed.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten