logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
6 oktober 2021

Liander presenteert stappenplan SDE++ subsidie om desinvesteringen te voorkomen

Liander heeft een stappenplan opgesteld dat projectontwikkelaars moeten volgen bij de ontwikkeling van zonne-energieprojecten. Zo wil de netbeheerder teleurstellingen en desinvesteringen voorkomen.

Producenten van duurzame energie kunnen sinds 5 oktober bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland SDE++-subsidie aanvragen. Om aanspraak te kunnen maken op de subsidie is een positieve transportindicatie van de netbeheerder nodig.

Transportindicatie geen garantie
Liander herhaalt nog maar eens dat het verkrijgen van die positieve transportindicatie geen garantie biedt. De verklaring is een momentopname en dat wil dus niet zeggen dat het aangevraagde vermogen in de toekomst beschikbaar is. Tussen de aanvraag van de transportindicatie, de toekenning van de subsidie door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de opdrachtverstrekking aan Liander bevindt zich een flinke tijd, doordat verschillende procedures moeten worden doorlopen. In deze tussenliggende periode kunnen er andere nieuwe duurzame-energieprojecten in een gebied worden gerealiseerd. Daardoor kan het elektriciteitsnet hier alsnog zijn maximale capaciteit hebben bereikt.

In dat geval moeten producenten die een transportindicatie hebben ontvangen, wachten met leveren van stroom totdat Liander het net heeft uitgebreid of andere oplossingen heeft ingezet. Voor bedrijven die hun duurzaam opgewekte energie willen leveren, heeft Liander het stappenplan opgesteld.

Eerst contracteren
Liander benadrukt in het stappenplan dat projectontwikkelaars er goed aan doen de transportcapaciteit eerst daadwerkelijk te contracteren, alvorens tot investeringen over te gaan. Hiermee wordt komen dat achteraf een capaciteit beschikbaar blijkt.

Begin september waarschuwde Liander al dat projectontwikkelaars van SDE++-projecten éérst een toets op beschikbare transportcapaciteit bij de netbeheerder moeten uitvoeren alvorens over te gaan tot het aanschaffen van de zonnepanelen.

3 opties in rood gebied
Verder zijn er volgens de netbeheerder in de rode schaarstegebieden – daar was geen transportcapaciteit beschikbaar is – een aantal opties. Ten eerste kiezen voor elektrificatie achter de meter, dus in de eigen bedrijfsvoering. Ten tweede het combineren van zonnepanelen met energieopslag en tot slot het uitstellen van teruglevering totdat er wel weer ruimte is op het stroomnet.

Teleurstelling voorkomen
Agrarische bedrijven gebruiken de SDE++-regeling veelal om subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. In voorgaande subsidieronden kwam het voor dat bedrijven de investering al hadden gedaan voordat de benodigde netcapaciteit was gecontracteerd. Hierdoor kon de producent de stroom van zijn panelen niet aan het net leveren en moest hij wachten totdat het lokale stroomnet was uitgebreid.

In onderstaande video lichten Johan Stortelder van programma Energietransitie Landbouw bij Liander en Auke Jan Veenstra van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) toe hoe deze teleurstelling te voorkomen.

De 9 stappen van Lianders stappenplan

Liander heeft in 9 stappen uitgelegd hoe een bedrijf energie kan opwekken met zonnepanelen en terugleveren aan het net. Het stappenplan is gebaseerd op een grootverbruikinstallatie (> 3x80 ampère).

Stap 1: Dak- of grondgebonden? | Bepaal of de productie-installatie op een dak wordt gerealiseerd of dat het een grondgebonden installatie is. In het laatste geval is een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. In het geval van een dakgebonden installatie dient vooraf het dak op geschiktheid gecontroleerd te worden.

Stap 2: Check bij Liander |  Voer zodra er een goede indicatie is van de plannen, een check uit bij Liander of de opwek past in de lokale netsituatie. Wellicht is er een netaanpassing nodig. Vervolgens moet de teruglevering van energie geregeld worden via de Portal Duurzame Energie van Liander.

Stap 3: Subsidie | Vraag bij RVO de subsidie aan.

Stap 4: Realisatie | Nadat de beschikking van de subsidie binnen is, start de realisatie van het project. Het aanvragen van een nieuwe of gewijzigde aansluiting moet gebeuren bij Liander.

Stap 5: Productie-installatie EAN-code | Vraag bij Liander een productie-installatie EAN-code aan die nodig is voor de certificering van de opwekinstallatie door CertiQ.

Stap 6: Aanmelden bij CertiQ | Meld de productie-installatie aan bij CertiQ (verzoek tot vaststelling).

Stap 7: Vaststelling door Liander | Liander stelt uiteindelijk, op basis van de informatie van het meetbedrijf en CertiQ, vast dat de productie-installatie aan alle voorwaarden voldoet.

Stap 8: Start opwek duurzame energie | Neem de productie-installatie in gebruik.

Stap 9: Verlenging certificering | Na 5 jaar moet de certificering bij CertiQ verlengd worden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten