Solar Magazine - Wereldwijde prijzen voor transport containers dalen voor eerst in 6 maanden, maar niet in Rotterdam
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Wereldwijde prijzen voor transport containers dalen voor eerst in 6 maanden, maar niet in Rotterdam
© Alptraum | Dreamstime.com

Wereldwijde prijzen voor transport containers dalen voor eerst in 6 maanden, maar niet in Rotterdam

Voor het eerst in een half jaar tijd zijn de wereldwijde prijzen voor het transport van containers gedaald. Uitzondering is de handelsroute van Shanghai naar Rotterdam, waar de prijzen afgelopen week wel stegen.

Waar de World Container Index (WCI) half september al stabiliseerde, is in de laatste week van september de eerste daling in 6 maanden tijd zichtbaar.

Nog altijd 292 procent hoger
Marktonderzoeksbureau Drewry meldt dat de index met 0,2 procent daalde van 10.377,19 naar 10.360,87 Amerikaanse dollar. Dat is nog altijd 292 procent hoger dan een jaar geleden.

De grootste prijsdaling is zichtbaar op de route van Los Angeles naar Shanghai, waar de prijs daalde met 252 Amerikaanse dollar tot 12.172 Amerikaanse dollar. Ook op de Chinees-Europese route Shanghai-Genoa was een daling zichtbaar, te weten van 28 Amerikaans dollar.

1 procent duurder
Enkel op de route Shanghai-Rotterdam stegen de prijzen, te weten met 2 procent van 14.356 naar 14.558 Amerikaanse dollar. Op de omgekeerde route, van Rotterdam naar Shanghai, daalde de prijs met 1 Amerikaanse dollar tot 1.625 Amerikaanse dollar.

De marktonderzoekers verwachten dat de prijzen voor het transport voor containers de komende week op het huidige niveau blijven.

Prijsontwikkeling 2021
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis al met meer dan 12.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container uit China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Voor grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari in sommige gevallen – afhankelijk van het formaat zonnepanelen – al met 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
SolarMinds zoekt:

Service monteur

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Zonnefabriek zoekt:

Verkoopadviseur

32-40 uur - Midden-Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!