Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Wind laat het ‘afweten’, Nederland wekt in september net zo veel wind- als zonne-energie op
© T. W. van Urk | Dreamstime.com

Wind laat het ‘afweten’, Nederland wekt in september net zo veel wind- als zonne-energie op

De productie van windmolens is afgelopen maand bijna gehalveerd. De oorzaak? Het waaide niet erg stevig en de wind liet het dus ‘afweten’. Daardoor werd bijna net zo veel zonne-energie als windenergie opgewekt.

Toch steeg de productie van hernieuwbare energie met 3 procent ten opzichte van vorig jaar september, terwijl het percentage hernieuwbare stroom met 2 procent steeg. Daardoor kwam toch voor de derde maand op rij meer dan een derde van alle gebruikte stroom in Nederland uit een hernieuwbare bron. Dit alles blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

25 procent meer zonnestroom
Het aantal windturbines op zee en op land is uiteraard toegenomen ten opzichte van vorig jaar september, maar de totale hoeveelheid windstroom kwam door de windstilte afgelopen maand 20 procent lager uit.

Dat rustige weer ging wel gepaard met juist meer zonneschijn, en daarmee ook 25 procent meer elektriciteit uit zonnepanelen dan vorig jaar; in totaal 1,1 miljard kilowattuur zonnestroom.

Kleine plusje
Het aandeel van de duurzame bronnen in alle stroom kwam toch weer iets hoger uit dan vorig jaar: 29 procent in plaats van 27 procent.

Het kleine plusje voor het aandeel duurzame elektriciteit kwam mede door de groei in de bijstook van biomassa in centrales.

Duurzame energie
In totaal produceerde biomassa in september 12 procent meer energie dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat betreft naast stroom dus ook warmte voor onder andere warmtenetten en transportbrandstoffen voor het bijmengen bij diesel en benzine.

Al met al noteerde september toch nog een kleine stijging van de hoeveelheid hernieuwbare energie, al was die stijging met 3 procent minder dan Nederland de laatste jaren  gewend is. In het jaar 2021 vielen er al maandelijkse groeipercentages van 25 procent en 31 procent te noteren.

Onderstaande tabel bevat het percentage stroom per technologie voor de maand september.

Elektriciteit

Percentage

Conventioneel

59,0 procent

Zonnepanelen

14,9 procent

Biomassa

11,0 procent

Wind op land

8,0 procent

Wind op zee

7,0 procent

Waterkracht

0,1 procent

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Development Manager

32-40 uur - Noord Brabant
Eigenenergie.net zoekt:

Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Geldrop, Spaarpot 20 5667 KX
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!