logo
wvhj2023
© Sibelga
© Sibelga
4 oktober 2021

Definitief einde aan terugdraaiende teller voor ruim 10.000 inwoners Brussel met zonnepanelen

Voor inwoners van Brussel die zonnepanelen op hun dak hebben, verdwijnt eind november definitief de terugdraaiende teller. Het compensatiesysteem wordt namelijk voor de 10.400 betrokken prosumers stopgezet.

Brussel schrapte per 1 januari 2020 al de terugdraaiende teller voor de netkosten van zonnepaneeleigenaren en nu wordt dus ook het energiedeel geschrapt.

5 kilowatt
Prosumers met een productie-installatie kleiner dan of gelijk aan 5 kilowatt omvormervermogen genieten momenteel nog van een systeem van gedeeltelijke compensatie voor het deel ‘energie’ van hun elektriciteitsfactuur, gefactureerd door de energieleverancier.

Vanaf november 2021 betalen Brusselse zonnepaneeleigenaren voor alle stroom die van het elektriciteitsnet afgenomen wordt, ongeacht de stroom die op het net wordt geïnjecteerd. De huidige energieleverancier zal de elektriciteit die men in het net injecteert wel verplicht terugkopen volgens de tarieven en voorwaarden van het energiecontract van de zonnepaneeleigenaren. Deze prijs voor teruggeleverde zonnestroom kan variëren naargelang de marktevolutie en de strategie van de energiebedrijven.

Extra meteropname
Om de compensatie te beëindigen, wordt momenteel een extra opname van de meterstanden uitgevoerd bij de betrokken klanten. De extra meteropname zal worden uitgevoerd door netbeheerder Sibelga. Zonder meteropname worden de meterstanden voor de afname en injectie geraamd.

Groenestroomcertificaten
Voor diegenen die nog groenestroomcertificaten ontvangen, verandert er niets. De groenestroomcertificaten worden berekend op basis van de productie van groene elektriciteit en deze steunmaatregel wordt in het Brussels Gewest gehandhaafd. De eigenaren van deze zonnepaneelinstallaties blijven dus genieten van groenestroomcertificaten voor de elektriciteitsproductie gedurende de volledige periode waarin ze er recht op hebben.

Het systeem blijft namelijk ingericht om een rendement van 7 jaar te garanderen voor elke investering in zonne-energie, dankzij de groenestroomcertificaten die tijdens de eerste 10 productiejaren worden toegekend.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten