Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Brussel schrapt per 1 januari 2020 terugdraaiende teller voor zonnepanelen
© Sibelga

Brussel schrapt per 1 januari 2020 terugdraaiende teller voor zonnepanelen

Brussel schrapt per 1 januari 2020 de terugdraaiende teller voor eigenaren van zonnepanelen. De compensatie voor kleine pv-installaties valt daarbij wel alleen weg voor de netkosten.

In België – onderverdeeld in de gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië – besloot de regering van Vlaanderen eerder dit jaar al om de terugdraaiende teller te schrappen. Begin april keurde het Vlaams parlement het decreet digitale meter unaniem goed. Dit decreet bepaalt onder meer dat zonnepaneleneigenaren de keuze hebben om de terugdraaiende teller en het prosumententarief gedurende 15 jaar na installatie van de zonnepanelen te blijven behouden of meteen te kiezen voor een netvergoeding op basis van afname, wat de VREG voorstelde. Op 1 juli is Vlaanderen daarbij gestart met de uitrol van de digitale meter.

Discriminatie
Rekensommen van de Brusselse energieregulator Brugel laten volgens de Franstalige zakenkrant L’Echo daarbij zien dat een particuliere zonnepaneleneigenaar jaarlijks zo’n 150 euro meer kwijt zal zijn aan zijn energierekening. Het gaat daarbij om zo’n 4.000 Brusselse huishoudens.

Brugel schrapt overigens de terugdraaiende teller voor de netkosten om een einde te maken aan discriminatie. Klassieke energieverbruikers worden tot op heden namelijk benadeeld ten opzichte van de prosumenten (red. de eigenaren van een opwekinstallatie zoals zonnepanelen). Dit omdat prosumenten tot nu toe alleen netkosten betalen op de nettohoeveelheid afgenomen stroom.

Prosumententarief
In Vlaanderen werd jaren geleden om dezelfde reden een prosumententarief ingevoerd, waarbij zonnepaneleneigenaren een vast bedrag per jaar betalen voor het injecteren van zonnestroom op het elektriciteitsnet.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
Sunbeam zoekt:

Sales Manager Solar

Functie omschrijving Sales Manager Solar Wij zijn op zoek naar een Sales manager Solar met affiniteit voor marketing en business development die Sunbeam verder ontwikkelt in Nederland en daarbuiten. Het gaat om een nieuwe en brede functie; je...
Fulltime (40 uur) - Kwikstaartlaan 18 3704 GS Zeist
Zonnegilde B.V. zoekt:

Uitvoerder PV-installaties (Omvormer en AC-werkzaamheden)

Bedrijfsprofiel Zonnegilde BV is dé specialist op het gebied van het adviseren en gesubsidieerd realiseren van zonnepanelenprojecten voor de grootzakelijk eindgebruikers, (semi)overheid en aannemers. Door onze specifieke expertise werken wij...
Fulltime (40 uur) - 8263BL
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!