In België – onderverdeeld in de gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië – besloot de regering van Vlaanderen eerder dit jaar al om de terugdraaiende teller te schrappen. Begin april keurde het Vlaams parlement het decreet digitale meter unaniem goed. Dit decreet bepaalt onder meer dat zonnepaneleneigenaren de keuze hebben om de terugdraaiende teller en het prosumententarief gedurende 15 jaar na installatie van de zonnepanelen te blijven behouden of meteen te kiezen voor een netvergoeding op basis van afname, wat de VREG voorstelde. Op 1 juli is Vlaanderen daarbij gestart met de uitrol van de digitale meter.
Discriminatie
Rekensommen van de Brusselse energieregulator Brugel laten volgens de Franstalige zakenkrant L’Echo daarbij zien dat een particuliere zonnepaneleneigenaar jaarlijks zo’n 150 euro meer kwijt zal zijn aan zijn energierekening. Het gaat daarbij om zo’n 4.000 Brusselse huishoudens.
Brugel schrapt overigens de terugdraaiende teller voor de netkosten om een einde te maken aan discriminatie. Klassieke energieverbruikers worden tot op heden namelijk benadeeld ten opzichte van de prosumenten (red. de eigenaren van een opwekinstallatie zoals zonnepanelen). Dit omdat prosumenten tot nu toe alleen netkosten betalen op de nettohoeveelheid afgenomen stroom.
Prosumententarief
In Vlaanderen werd jaren geleden om dezelfde reden een prosumententarief ingevoerd, waarbij zonnepaneleneigenaren een vast bedrag per jaar betalen voor het injecteren van zonnestroom op het elektriciteitsnet.