Solar Magazine - Nederlanders overschatten groene stroom: 25 procent denkt dat eigen stroom duurzaam is
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nederlanders overschatten groene stroom: 25 procent denkt dat eigen stroom duurzaam is
© Ruud Morijn | Dreamstime.com

Nederlanders overschatten groene stroom: 25 procent denkt dat eigen stroom duurzaam is

Meer dan een kwart van de Nederlanders denkt dat alle stroom die zij gebruiken duurzaam is opgewekt. In de praktijk kwam afgelopen jaar echter maar 20 procent van alle stroom van zonnepanelen en windmolens.

Dat blijkt uit een onderzoek van PanelWizard onder 400 Nederlanders; uitgevoerd in opdracht van Zonneplan.

Juiste categorie
‘Nederlanders overschatten dus schromelijk hoe groen hun stroom is’, stelt energiespecialist Glenn van der Linde van Zonneplan.

De 400 ondervraagden hebben in het onderzoek aangegeven hoeveel procent van hun gebruikte stroom volgens hen duurzaam opgewekt is. Slechts 8 procent antwoordde 0 tot 20 procent, de juiste categorie. Nog eens 14 procent denkt dat 20 tot 40 procent van zijn stroom groen is, wat eveneens klopt wanneer ook biomassa – 6,6 procent van de totale opwek in 2020 – tot de duurzame bronnen wordt gerekend.

Onwetendheid
Van der Linde legt nog maar eens uit dat de energiemix iedere minuut van de dag verschilt. ‘Bij veel wind en zon én weinig vraag naar stroom komt het weleens voor dat bijna alle stroom die we op dat moment gebruiken echt groen is. Maar dat is zeldzaam. Zeker in de avonduren en op donkere dagen voorzien gas en steenkool nog steeds in het grootste deel van onze elektriciteitsvraag. Dat maakt dus dat zoiets als een “groen energiecontract” eigenlijk voor de bühne is. Aan het eind van het jaar is hooguit 20 à 25 procent van je stroom duurzaam opgewekt.’

Opvallend is volgens de onderzoekers dat met name Nederlanders met een zogeheten groen energiecontract heilig geloven in de duurzaamheid van hun stroom. Ruim 40 procent van de mensen met groene stroom denkt dat die stroom ook daadwerkelijk 100 procent duurzaam is. Van de mensen zonder groen contract denkt slechts 1,3 procent dit.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Junior Account Manager

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
kWh People zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!