logo
wvhj2023
hero-image
22 september 2021

Somerset verzelfstandigt logistiek vastgoed en gaat investeren in batterijen voor opslag zonne-energie

Vastgoedinvesteerder Somerset Capital Partners verzelfstandigt al zijn activiteiten op het gebied van logistiek vastgoed in het nieuwe dochterbedrijf Intospace. Het doel? Emissievrije gebouwen ontwikkelen.

Intospace gaat van start met een orderportefeuille van 1,5 miljard euro. Investeerders achter Intospace zijn oprichter van Somerset Joes Daemen en ondernemer Raymond Cloosterman.

1 miljoen vierkante meter zonnepanelen
Somerset Capital Partners, de grootste vastgoedinvesteerder van Nederland  en onder meer ontwikkelaar van de grote distributiecentra voor Zalando, Jumbo, Picnic en Kuehne+Nagel, stelt dat door grootschalig gebruik van slimme energiesystemen distributiecentra geen CO2 hoeven uit te stoten.

‘Logistiek vastgoed kan een aanzienlijke rol spelen bij het realiseren van de klimaatdoelstellingen’, aldus Tim Beckmann, de kersverse chief executive officer van Intospace, en tot voor kort partner bij Somerset. ‘Op alle locaties waar we de afgelopen jaren logistiek vastgoed realiseerden, wordt inmiddels energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, omdat er meer energie wordt geproduceerd dan er wordt verbruikt. In totaal hebben we al ruim meer dan 1 miljoen vierkante meter aan zonnepanelen gelegd. Daarvan wordt ongeveer 80 procent teruggeleverd, genoeg voor zo'n 40.000 huishoudens.’

Batterijen
‘Logistiek vastgoed, dat zich kenmerkt door zijn grote oppervlakten, is bij uitstek geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen op daken en de batterijtechnologie is inmiddels voldoende gevorderd om een gedeelte van de opgewekte zonnestroom op te slaan’, vervolgt Beckmann. ‘Die kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gebouwen ’s nachts van energie te voorzien, om elektrische voertuigen op te laden, of om netbeheerders te helpen om de stroomvoorziening op het stroomnet in balans te brengen. Om energieneutraal en energiepositief logistiek vastgoed te ontwikkelen, onderzoeken we ook de mogelijkheden van slimme energienetwerken waarop niet alleen de zelfvoorzienende gebouwen, maar ook omliggende gebouwen zijn aangesloten.’

Intospace ontwikkelt in Hoofddorp een distributiecentrum dat in zijn geheel geen stroom meer uit het elektriciteitsnet nodig gaat hebben. Sterker nog: het gebouw – dat wordt uitgevoerd met 50.000 vierkante meter aan zonnepanelen gecombineerd met enkele megabatterijen voor de opslag van groene stroom – gaat niet alleen in zijn eigen behoefte voorzien, maar gaat zelfs voor circa 2.500 huishoudens aan elektriciteit leveren aan het net.

Honderden elektrische voertuigen
Op een ander project, tussen Amsterdam en luchthaven Schiphol, ontwikkelt Intospace de City Logistics Innovation Campus (CLIC). Daar verrijst een van de grootste laadplatformen voor elektrische voertuigen van Europa, goed voor honderden elektrische voertuigen en daarmee voor meer dan 100.000 schone transportkilometers per dag. Intospace wil daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de elektrificatie van het Nederlandse wagenpark. Buiten het laadplatform om wordt ook heel CLIC zelfvoorzienend in elektriciteit door middel van zonnepanelen en batterijen.

Dubbelgebruik grond
Verder gaat Intospace ook het dubbelgebruik van schaarse grond stimuleren met dubbellaagse magazijnen en distributiecentra. Die gebouwen moeten niet alleen van zonnepanelen voorzien worden, maar bijvoorbeeld ook van daktuinen of parken met padelbanen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten