Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
CE Delft: ‘Voeg extra technieken voor balanceren stroomnet toe aan Energie-Investeringsaftrek’
© Henk Hulshof | Dreamstime.com

CE Delft: ‘Voeg extra technieken voor balanceren stroomnet toe aan Energie-Investeringsaftrek’

Het kabinet moet 10 nieuwe technieken voor het balanceren van het stroomnet toevoegen aan de Energielijst die de basis vormt voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Daarvoor pleiten onderzoekers van CE Delft.

Op dit moment zijn er 8 netbalanceringstechnieken opgenomen op de Energielijst. CE Delft heeft onderzocht of er nieuwe technieken zijn die toegevoegd kunnen worden aan de lijst. Doen ondernemers een investering die op de Energielijst staat, dan kunnen zij 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Duurzame stroom
Netbalancering, of energiebalancering, is nodig omdat vraag en aanbod niet altijd in balans zijn. Door de energietransitie neemt de behoefte aan netbalancering toe, met name door de groei van het weersafhankelijk en niet-stuurbare aanbod van duurzame elektriciteit uit windmolens en zonnepanelen.

10 nieuwe en 2 uitbreidingen
De onderzoekers van CE Delft pleiten niet alleen voor het toevoegen van 10 nieuwe technieken aan de Energielijst, maar ook voor het uitbreiden van enkele bestaande technieken. Er is namelijk een inschatting gemaakt van het totale investeringsbedrag op basis van verwachte ontwikkelingen van de marktomvang. Daarnaast doen de onderzoekers een voorstel voor een codeomschrijving voor deze technieken.

De onderzoekers hebben een longlist samengesteld van 10 nieuwe bedrijfsmiddelen en 2 mogelijke uitbreidingen van items op de Energielijst. Deze technieken hebben we geanalyseerd en we hebben op basis van verschillende beoordelingscriteria bepaald of deze technieken geschikt zijn om toe te voegen aan de Energielijst.

Bij het beoordelen van de technieken zijn de volgende beoordelingscriteria gehanteerd: bijdrage aan doel van EIA-regeling, marktrijpheid, behoefte aan ondersteuning, dominantie CAPEX, ernstig negatieve neveneffecten en overlap met andere stimuleringsregelingen. Voor de 10 nieuwe technieken is ook een inschatting gemaakt van het totale investeringsbedrag op basis van verwachte ontwikkelingen van de marktomvang.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Solar Monkey zoekt:

Customer Success Manager BeNeLux, focus België

Fulltime (40 uur) - 2595AN
kWh People zoekt:

Projectontwikkelaar Zonneparken

Fulltime (40 uur) - Zuid Holland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!