Solar Magazine - ChristenUnie, GroenLinks en CDA lanceren isolatieprogramma: 300 miljoen euro extra budget ISDE
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ChristenUnie, GroenLinks en CDA lanceren isolatieprogramma: 300 miljoen euro extra budget ISDE
© Elena Brozova | Dreamstime.com

ChristenUnie, GroenLinks en CDA lanceren isolatieprogramma: 300 miljoen euro extra budget ISDE

ChristenUnie, GroenLinks en CDA hebben het manifest Nationaal Isolatieprogramma gepresenteerd. Nederland moet volgens de 3 politieke partijen jaarlijks minimaal 200.000 woningen isoleren.

Dat is een verdrievoudiging van het huidige isolatietempo. Tot 2050 moeten namelijk ongeveer 2,7 miljoen slecht geïsoleerde huizen in Nederland aangepakt worden onder het motto ‘de beste energie is bespaarde energie’. Daartoe moeten de voorwaarden en het budget van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) versoepeld en uitgebreid worden.

12 bouwstenen
Ondersteund door de NVDE, Natuur & Milieu, Consumentenbond, Energie-Nederland, Koninklijke Bouwend Nederland, Techniek Nederland en VENIN stellen de politieke partijen dat het huidige isolatiebeleid op de schop moet.

De partijen hebben 12 bouwstenen geformuleerd:

 1. Sneller: verdrievoudig het isolatietempo via een stabiel en stevig Nationaal Isolatieprogramma.
 2. Slimmer: door de focus op slecht geïsoleerde woningen kunnen woningen gemakkelijker (regionaal) gebundeld worden en kan isolatie efficiënter en goedkoper plaatsvinden.
 3. Socialer: extra ondersteuning voor lage inkomens met een vouchersysteem en een isolatietegoedbon. In samenwerking met gemeenten wordt bekeken of de hoogte van de voucher voldoende aansluit op de financiële situatie van de bewoners in de buurt.
 4. Benut de kracht van de lokale gemeenschap en werk zo aan enthousiasme en draagvlak: gemeenten moeten lokale buurtinitiatieven, ambassadeurs en coaches actief ondersteunen, bijvoorbeeld vanuit (hun bestaande) energieloketten en VvE-balies.
 5. Lokale isolatieteams bieden maatwerk: bestaande uit lokale vakmensen, energie- en budgetadviseurs, die eropuit trekken. Vanuit hun expertise ondersteunen de teams de lokale initiatieven, ambassadeurs en coaches.
 6. Voor vakkundige isolatie zijn vakmensen nodig: er moet geïnvesteerd worden in werving, opleiding en behoud van vakbekwaam personeel.
 7. Pak isolatie niet geïsoleerd aan: investeringen in het gebruik van hybride warmtepompen en elektrische doorstroomapparaten moeten aangejaagd worden.
 8. Gezond en milieuvriendelijk isoleren: het isoleren van woningen moet kwalitatief hoogwaardig worden uitgevoerd, met behulp van zoveel mogelijk duurzame, circulaire materialen.
 9. Haal welstand uit de nee-stand: lokale welstandscommissies moeten worden uitgedaagd om slimme oplossingen te bedenken en te realiseren die de historische schoonheid bewaren én energie besparen.
 10. Maak subsidies en financiering eenvoudiger en aantrekkelijker: zonder eenvoudige toegang tot financiering voor renovatie en isolatie en zonder subsidies zal een isolatieoffensief niet ver dragen. Daarvoor zijn niet alleen nieuwe instrumenten nodig, zoals een voucher, maar moeten bestaande instrumenten beter en eenvoudiger. De ISDE kan aantrekkelijker worden gemaakt voor bewoners en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) door enerzijds bij het nemen van 1 isolatiemaatregel reeds subsidie beschikbaar te stellen en anderzijds door het treffen van meerdere maatregelen te belonen met een relatief grotere subsidiebijdrage.
 11. Boter bij de vis: wil het Nationale Isolatieprogramma succesvol zijn, dan zal er jaarlijks minstens 300 miljoen euro bovenop de bestaande ISDE-middelen moeten worden geïnvesteerd om sneller, slimmer en socialer te gaan isoleren.
 12. Volhouden: de programmatische aanpak in de vorm van een Nationaal Isolatieprogramma moet bewoners, woningeigenaren, bouw- en installatiebedrijven en gemeenten langdurig zekerheid bieden. Alleen dan kunnen ze investeren, mensen opleiden, plannen maken en plannen uitvoeren.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature binnendienst Projectmanager / Werkvoorbereider (€ 3.500 - € 4.500)

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662NE, 25
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature planner Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662 NE, 25
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!