logo
wvhj2023
© Henk Hulshof | Dreamstime.com
© Henk Hulshof | Dreamstime.com
14 september 2021

1 op 5 Nederlanders weet niet welk energiecontract hij heeft en of stroom groen is

1 op de 5 Nederlanders weet niet welk energiecontract hij heeft en daarmee of de stroom die afgenomen wordt groen of grijs is. Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan, uitgevoerd door PanelWizard.

Dat is opmerkelijk, want bij veel energieleveranciers is het alleen nog mogelijk voor groene stroom te kiezen.

Ruim 60 procent groen
Meer dan 60 procent van de Nederlanders geeft in het onderzoek aan groene stroom te hebben, tegen 18 procent met grijze stroom. Vooral onder jongvolwassenen leeft nog veel onwetendheid over het energiecontract.

Van alle ondervraagden tussen de 16 en 29 jaar gaf bijna 40 procent aan niet te weten grijze of groene stroom te hebben. Glenn van der Linde, energiespecialist bij Zonneplan, nuanceert dit enigszins door te benadrukken dat een deel hiervan nog thuis woont en zich niet met energiezaken zal bezighouden. Wel noemt hij het opvallend dat deze onwetendheid vooral ten koste gaat van de score van groene stroom. Slechts 38,5 procent van de jongvolwassenen zegt namelijk met zekerheid een groen energiecontract te hebben, terwijl 21,8 procent ‘Ik heb grijze stroom’ antwoordde. Dat laatste is nog iets meer dan de gemiddelde score van alle Nederlanders.

Ouderen het meest groen
Van alle leeftijdscategorieën zijn ouderen het meest zeker van hun zaak. Minder dan 1 op de 10 60-plussers weet niet welk energiecontract hij of zij heeft. Bijna driekwart van de 60-plussers geeft aan groene stroom te hebben, terwijl 16 procent op zeker een grijs contract heeft. Van der Linde stelt dat dit niet betekent dat ouderen ook meer waarde hechten aan duurzaamheid. ‘Relatief veel jongeren weten wel dat een “groen energiecontract” in veel gevallen niks zegt over hoe duurzaam je stroom in de praktijk is. Mogelijk is dit besef bij ouderen minder aanwezig en hechten ze daardoor meer waarde aan het begrip groene stroom.’

Besparen op maandlasten
Uit de Energiemonitor 2021, op 1 juni gepubliceerd door de ACM, bleek dat duurzaamheid een steeds belangrijkere beweegreden wordt om over te stappen. Waar in 2019 en 2020 nog respectievelijk 11 en 13 procent van de Nederlanders aangaf uit groene overwegingen over te stappen, steeg dit percentage in 2021 naar 16 procent. Besparen op de maandlasten blijft met 56 procent overigens veruit de belangrijkste reden om over te stappen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten