logo
wvhj2023
© Stichting Salvage
© Stichting Salvage
10 september 2021

Coördinatoren Stichting Salvage rapporteren zonnepanelen als oorzaak bij 1 op de 237 branden

Wanneer een installatie met zonnepanelen in rook opgaat, kan dat ernstige gevolgen hebben. Zo vormt de eventuele depositie van zonnecelmateriaal in de omgeving risico’s voor mens en milieu en kost bovendien geld.

Het Verbond van Verzekeraars startte daarom een onderzoek dat dit jaar moet leiden tot een eenduidige opruimingsaanpak. ‘De uitkomsten zullen niet wereldschokkend zijn’, aldus Johan van den Berg, directeur van Stichting Salvage. ‘Dat maakt het echter niet minder belangrijk. Het is een probleem dat bij steeds meer branden speelt.’

Ernst
‘Weiden vol glas van zonnepanelen na brand: “Niemand heeft hierover nagedacht”’. Dat kopte de NOS boven een artikel van 5 augustus 2020. Het maakte deel uit van kortstondige beroering in de media over de gevolgen van het afbranden van 2 loodsen van een bollenbedrijf in Moerbeek en een boerenschuur in Rutten. Hoewel even later bleek dat er in deze gevallen geen sprake was van depositie van glasdeeltjes maar restanten van zonnecellen, waren Kamervragen het gevolg.

‘Een nieuw fenomeen dat nader onderzocht moet worden.’ Met die woorden erkende minister Wiebes de ernst van de zaak. ‘Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) zijn er op dit moment mee bezig.’

Voor het Verbond van Verzekeraars waren de branden aanleiding een onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor eenduidige opruimingsmethoden voor achtergebleven materialen. Vooruitlopend op de uitkomsten is het duidelijk dat Stichting Salvage daarbij in veel gevallen een belangrijke rol gaat vervullen.

Rust en handelingsperspectief
Stichting Salvage werd in 1986 opgericht door de Nederlandse brandverzekeraars als onafhankelijke eerstelijnshulporganisatie die 24/7 klaarstaat om in actie te komen bij grote en kleine branden. Anno 2021 rukken 154 coördinatoren van Salvage jaarlijks 5.200 keer uit om gedupeerden te ondersteunen. Ze creëren rust en handelingsperspectief, en zorgen in samenwerking met partnerbedrijven zoals installateurs en reconditioneringsbedrijven voor een schadestop. Daarnaast geven ze advies, bijvoorbeeld aangaande de bewoonbaarheid van een huis, nodige acties door bedrijven en afhandeling met de verzekeraar.

Topje van de ijsberg
‘Menselijk falen staat al sinds jaar en dag met zo’n 25 procent op nummer 1 als oorzaak van branden’, aldus Geerlof van Loo, beleidsmedewerker bij Stichting Salvage. ‘Denk daarbij aan de vlam die in de frietpan slaat of een ongelukje tijdens het klussen. De keren dat zonnepanelen worden genoemd in de rapportages van onze coördinatoren steekt daar schril bij af: ongeveer 1 procent. In 2020 werd bij 22 op de 5.223 meldingen het zonne-energiesysteem aangeduid als oorzaak van de brand; 1 op de 237 dus. Vrijwel even zo vaak worden ze genoemd in de categorie vervolgschade. Je kunt het dan afdoen als een klein probleem, maar dat is onterecht. De risico’s zijn evident en de financiële schade kan groot zijn. De vraag is ook in hoeverre wij alleen maar het topje van de ijsberg zien. Het is immers zeker dat de brandweer ons niet bij alle branden roept.’

Lees hier het volledige artikel ‘Beperkt aantal smaken in opruimen zonnecelmateriaal uit omgeving na brand’ in de september 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten