Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Amerika wil vanaf 2025 jaarlijks 60 gigawatt zonnepanelen installeren
© Worawat Dechatiwong | Dreamstime.com

Amerika wil vanaf 2025 jaarlijks 60 gigawatt zonnepanelen installeren

Zonne-energie kan in 2035 in Amerika 40 procent van de elektriciteitsvoorziening voor haar rekening nemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Solar Energy Technologies Office (SETO) van het ministerie van Energie.

SETO heeft de Solar Futures Study uitgevoerd in samenwerking met het National Renewable Energy Laboratory (NREL). Het Amerikaanse ministerie van Energie bevestigde eind augustus in een beleidsbrief over het stimuleren van zonne-energie al de potentie en heeft nu ook het onderliggende onderzoeksrapport gepubliceerd.

‘Agressieve’ kostenbesparingen
Doel van de Solar Futures Study was het onderzoeken van de rol van zonne-energie bij de overgang naar een koolstofvrij elektriciteitsnet. Belangrijkste conclusie van de onderzoekers is dat zonne-energie met ‘agressieve’ kostenbesparingen, ondersteunend beleid en grootschalige elektrificatie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor 40 procent van de elektriciteitsvoorziening van Amerika in 2035 en 45 procent in 2050.

3.200 gigawatt
Modellen die voor de studie zijn opgesteld, laten zien dat het koolstofvrij maken van het hele energiesysteem kan resulteren in maar liefst 3.200 gigawatt aan zonne-energie als gevolg van elektrificatie van gebouwen, transport en de industrie.

Om zonne-energie een aandeel van 40 procent te laten bereiken, moet het opgesteld vermogen tussen nu en 2025 met gemiddeld 30 gigawatt AC (red. het vermogen van de omvormers van de zonnepanelen) per jaar groeien. Tussen 2025 en 2030 moet de jaarlijkse groei 60 gigawatt AC bedragen. Dit moet resulteren in een opgesteld omvormervermogen van 1.000 gigawatt AC in 2035 en 1.600 gigawatt AC in 2050.

Tot 1,5 miljoen banen
Door een versnelling van de inzet van zonne-energie kunnen in 2035 maar liefst 500.000 tot 1,5 miljoen Amerikanen in de zonne-energiesector een baan hebben.

Daarbij ontstaan ook nieuwe banen in energieopslag, omdat de opslagcapaciteit volgens de onderzoekers moet groeien tot 1.600 gigawatt in 2050.

Grond versus dak
De beschikbaarheid van grond vormt in de ogen van de onderzoekers geen belemmering voor de inzet van zonne-energie. In 2050 is voor grondgebonden zonneparken maximaal een 0,5 van het Amerikaanse landoppervlak nodig.

Aan deze eis kan op tal van manieren worden voldaan, waaronder het gebruik van verontreinigde gronden die niet geschikt zijn voor andere doeleinden. Bovendien kent Amerika een potentieel van 1.000 gigawatt voor zonnepanelen op daken.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Technique Solaire Nederland B.V. zoekt:

Projectmanager

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Eigenenergie.net zoekt:

Bouwkundig Calculator BIPV

Fulltime (40 uur) - Spaarpot 20 , 5667 KX Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!