logo
wvhj2023
hero-image
9 september 2021

Natuur- en milieuorganisaties: maak van zonneroute A37 Honey Highway, biodiversiteit in gevaar

Het ontwerp van zonnepanelen die Rijkswaterstaat als zonneroute samen met de provincie Drenthe en de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen langs de A37 wil realiseren, kent te weinig aandacht voor biodiversiteit.

Hierdoor dreigt een verlies aan biodiversiteit, terwijl deze juist verbeterd kan worden door de zonneroute A37 in bloei te zetten en deze in te richten als Honey Highway. Dat is de boodschap van Drentse natuur- en milieuorganisaties in hun gezamenlijke manifest Drentse Honey Highway.

Bloeiende bermen
Het manifest is opgesteld door de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Stichting Bloeiend Landschap, Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap, Landschapsbeheer Drenthe en Staatsbosbeheer.

De zonnepanelen komen in de bermen van de A37 te liggen. In de afgelopen jaren zijn diverse informatieavonden voor omwonenden gehouden, is een Esthetisch Programma van Eisen opgesteld en zijn visualisaties gemaakt. De aandacht ging volgens de natuur- en milieuorganisaties vrijwel geheel uit naar de geometrie, kleur en positionering van de zonnepanelen en de inpassing in het landschap. De ecologische inpassing bleef volgens hen onderbelicht. Bij de realisatie van het huidige ontwerp van de zonneroute blijft er volgens de Drentse natuur- en milieuorganisaties nauwelijks open berm over. ‘De beoogde afstand tussen de rijen panelen is slechts 50 centimeter. Die ruimte is veel te krap voor de ontwikkeling van bloeiende bermen. Terwijl bloeiende bermen een belangrijk leefgebied zijn voor bijen, vlinders en andere insecten. In Drenthe hebben de provincie, gemeenten en waterschappen in dit kader het afsprakenkader “Soortenrijk Drenthe – Samenwerken aan natuurvriendelijke bermen en oevers” ondertekend. Daarom roepen wij samen met andere natuur- en milieuorganisaties op om de zonneroute iconisch in te richten als Honey Highway.’

1,5 tot 2 meter
Voor het ontwerp betekent dit volgens de ondertekenaars van het manifest een afstand van 1,5 tot 2 meter tussen de rijen van zonnepanelen. Door de ruimte tussen de rijen in te zaaien met een Drents zaadmengsel en afspraken te maken over een passend beheer kan de zonneroute tot bloei komen.

Bloeiende bermen vormen namelijk een belangrijk leefgebied voor bijen, vlinders en andere insecten. Honey Highway is een initiatief dat bermen, dijken, bedrijventerreinen en land inzaait met inheemse bloemenzadenmengsels en maaiafspraken vastlegt, zodat veel biodiversiteit ontwikkelt. Met als doel voedsel voor wilde bijen en andere insecten over een lange periode, zodat ook overwinteren mogelijk wordt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten