logo
wvhj2023
© Chris Langemeijer
© Chris Langemeijer
7 september 2021

CollectieCentrum Nederland geopend: 2.100 zonnepanelen voor grootste kunstpakhuis

In Amersfoort is CollectieCentrum Nederland officieel geopend. Op het dak van het grootste kunstpakhuis van Nederland zijn op een oppervlakte van 3.700 vierkante meter 2.100 zonnepanelen geplaatst.

CollectieCentrum Nederland is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

0,5 miljoen objecten
Het gebouw – ook wel het fysieke geheugen van Nederland genoemd – is 31.500 vierkante meter groot en zorgt voor optimaal beheer en behoud van de 4 rijkscollecties. Het wordt ook de plek voor onderzoek, uitwisseling van expertise en bruikleen van topwerken.

De 4 instellingen beheren een collectie van circa een 0,5 miljoen objecten. Voor het eerst kunnen wetenschappers voorwerpen uit de koninklijke verzameling bestuderen naast die van alledaagse gebruiksvoorwerpen en alles wat daartussen zit. De samenwerking zorgt voor kostenbesparing en maakt faciliteiten mogelijk die de hele cultuursector ten goede komen.

Kop, hals en romp
Het gebouw bestaat uit 3 delen: een kop, een hals en een romp. De 2 ateliers vormen het hart van het CollectieCentrum. Daaromheen liggen onder meer een fotostudio, onderzoeksruimten en een emballageruimte. In de kop bevinden zich gastvrije ontvangstruimten en kantoren, terwijl de 4 verdiepingen met depots de bijna 25 meter hoge romp vormen.

5 sterren duurzaamheid
Bij de ontwikkeling van het gebouw stond duurzaamheid voorop. Het is gecertificeerd volgens de systematiek BREEAM. Door dit internationaal instrument om de duurzaamheid van gebouwen te meten en te beoordelen, heeft het gebouw 5 sterren gekregen. ‘Outstanding’ is de hoogst mogelijke score.

Het gebouw creëert zoveel mogelijk zelf het vereiste klimaat. Door de buitenmuren wel, maar de vloer niet te isoleren, creëren de warmte en koude van de onderliggende aardlaag een constante temperatuur van 12 tot 15 graden. Met de zonnepanelen wordt voldoende eigen energie geproduceerd en het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten. Ook draagt het ontwerp van het landschap rondom het gebouw bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten