Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
CollectieCentrum Nederland geopend: 2.100 zonnepanelen voor grootste kunstpakhuis
© Chris Langemeijer

CollectieCentrum Nederland geopend: 2.100 zonnepanelen voor grootste kunstpakhuis

In Amersfoort is CollectieCentrum Nederland officieel geopend. Op het dak van het grootste kunstpakhuis van Nederland zijn op een oppervlakte van 3.700 vierkante meter 2.100 zonnepanelen geplaatst.

CollectieCentrum Nederland is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

0,5 miljoen objecten
Het gebouw – ook wel het fysieke geheugen van Nederland genoemd – is 31.500 vierkante meter groot en zorgt voor optimaal beheer en behoud van de 4 rijkscollecties. Het wordt ook de plek voor onderzoek, uitwisseling van expertise en bruikleen van topwerken.

De 4 instellingen beheren een collectie van circa een 0,5 miljoen objecten. Voor het eerst kunnen wetenschappers voorwerpen uit de koninklijke verzameling bestuderen naast die van alledaagse gebruiksvoorwerpen en alles wat daartussen zit. De samenwerking zorgt voor kostenbesparing en maakt faciliteiten mogelijk die de hele cultuursector ten goede komen.

Kop, hals en romp
Het gebouw bestaat uit 3 delen: een kop, een hals en een romp. De 2 ateliers vormen het hart van het CollectieCentrum. Daaromheen liggen onder meer een fotostudio, onderzoeksruimten en een emballageruimte. In de kop bevinden zich gastvrije ontvangstruimten en kantoren, terwijl de 4 verdiepingen met depots de bijna 25 meter hoge romp vormen.

5 sterren duurzaamheid
Bij de ontwikkeling van het gebouw stond duurzaamheid voorop. Het is gecertificeerd volgens de systematiek BREEAM. Door dit internationaal instrument om de duurzaamheid van gebouwen te meten en te beoordelen, heeft het gebouw 5 sterren gekregen. ‘Outstanding’ is de hoogst mogelijke score.

Het gebouw creëert zoveel mogelijk zelf het vereiste klimaat. Door de buitenmuren wel, maar de vloer niet te isoleren, creëren de warmte en koude van de onderliggende aardlaag een constante temperatuur van 12 tot 15 graden. Met de zonnepanelen wordt voldoende eigen energie geproduceerd en het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten. Ook draagt het ontwerp van het landschap rondom het gebouw bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
KiesZon zoekt:

Service Medewerker Duurzaamheid

Fulltime (40 uur) - 5248 NL
Eigenenergie.net zoekt:

Bouwkundig Calculator BIPV

Fulltime (40 uur) - Spaarpot 20 , 5667 KX Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!