logowvhj2023
hero-image
2 september 2021

Nederland wekt in augustus 37 procent van stroom op met zonnepanelen, windmolens en biomassa

Nederland heeft in augustus 37 procent van alle stroom duurzaam opgewekt met zonnepanelen, windmolens en biomassa. Ten opzichte van augustus vorig jaar gebruikte Nederland 26 procent meer duurzame energie.

Daarmee kwam voor de tweede achtereenvolgende maand meer dan een derde van alle gebruikte stroom in Nederland uit een hernieuwbare bron. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Meer vermogen
In het Klimaatakkoord heeft Nederland vastgelegd dat in 2030 ten minste 70 procent van de opgewekte stroom duurzaam jaarrond duurzaam moet zijn.

De augustusmaand was maar matig zomers, maar desondanks produceerden alle duurzame bronnen individueel meer stroom dan in augustus vorig jaar. Dat heeft onder andere te maken met het fors toegenomen aantal zonnepanelen dat in Nederland opgesteld is. Ook wind op land en wind op zee scoorden hoger dan vorig jaar. Ten opzichte van vorig jaar zijn er 2 nieuwe windparken op zee in vol bedrijf gekomen. Op land staat 15 procent meer vermogen aan windenergie.

Negatieve stroomprijs
Die groei leidde op zondag 8 augustus langdurig tot een negatieve stroomprijs. Op die dag was er namelijk zo veel aanbod van hernieuwbare elektriciteit en was tegelijk de vraag zo laag dat de elektriciteitsprijzen daalden. Tussen 1 uur ’s nachts en 8 uur ’s ochtends was de stroomprijs bijna 0 en toen ook de zon begon te schijnen en zonnepanelen stroom leverden, werd de stroomprijs zelfs negatief. Stroomproducenten moesten betalen om hun stroom kwijt te kunnen aan stroomhandelaars. Het gevolg was dat eerst de gas- en kolencentrales tot het minimum werden teruggeregeld, waarmee ook de uitstoot van CO2 afnam.

Uiteindelijk werd ook zon- en windvermogen afgeschakeld. EnergieOpwek.nl benadrukt dat die situatie door de groei van wind en zonne-energie de komende jaren steeds vaker zal voorkomen. Het afschakelen kan worden beperkt door de extra duurzame stroom op te slaan in bijvoorbeeld batterijen, om te zetten naar warmte – power-to-heat – of te gebruiken voor de productie van groene waterstof.

Onderstaande tabel bevat het percentage stroom per technologie voor de maand augustus.

Elektriciteit

Percentage

Conventioneel

62,7 procent

Zonnepanelen

13,6 procent

Biomassa

10,0 procent

Wind op land

7,2 procent

Wind op zee

6,4 procent

Waterkracht

0,1 procent

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.