Solar Magazine - 2 van 4 nieuwe proeftuinen aardgasvrije wijken Groningen krijgen zonnewarmte
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
2 van 4 nieuwe proeftuinen aardgasvrije wijken Groningen krijgen zonnewarmte
© Dragan Drobac | Dreamstime.com

2 van 4 nieuwe proeftuinen aardgasvrije wijken Groningen krijgen zonnewarmte

Binnen het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) gaan 4 extra proeftuinen van start. Bij 2 daarvan wordt zonnewarmte toegepast: in de gemeente Eemsdelta en in de gemeente Midden-Groningen.

Het aardgasvrij maken van deze dorpen gaat samen met de versterkingsopgave in het aardbevingsgebied.

Toekomstagenda
In de Toekomstagenda Groningen is vastgelegd dat Groningen en het Rijk de komende jaren intensief gaan samenwerken op het gebied van woningbouw, energietransitie en regionale economie. Deze agenda vloeit voort uit de bestuurlijke afspraken over de versterkingsopgave. In de Toekomstagenda is opgenomen dat het Rijk het aardgasvrij maken van wijken in het aardbevingsgebied stimuleert met een bijdrage.

18,3 miljoen euro
In overleg met de regio is gekozen voor de selectie van 4 extra proeftuinen in het PAW. Het gaat om de gemeenten Delfzijl, Loppersum (red. beide per 1 januari opgegaan in de nieuwe gemeente Eemsdelta), Midden-Groningen en Het Hogeland. Zij krijgen een rijksbijdrage van in totaal 18,3 miljoen voor het aardgasvrij maken van 4 dorpen. Deze proeftuinen voldoen aan de criteria die het PAW stelt aan de proeftuinen uit de tweede ronde en worden toegevoegd aan de bestaande 46 proeftuinen.

Steendam-Tjuchem
Samen met de gemeente Midden-Groningen heeft Stichting Dorp in Eigen Hand Steendam Tjuchem de regie in deze eerste proeftuin. Per woning wordt een smart grid all-electric concept ontwikkeld met hogetemperatuurwarmtepompen met heat pipes en daarmee zonnewarmte als bron. Isolatiemaatregelen worden opgepakt binnen de versterkingsopgave, waar ook aandacht is voor het levensloopbestendig maken van woningen. De opwekking van duurzame elektriciteit gebeurt lokaal met een dorpszonnepark: het Duurzaamheidspark.

Zonnedorpen Loppersum
Ook in de gemeente Eemsdelta wordt het aardgasvrij maken van het gebied in samenhang opgepakt met de versterkingsopgave. In dit gebied staan veel vrijstaande woningen die in de toekomst verwarmd gaan worden met elektrische hogetemperatuurwarmtepompen in combinatie met zonthermie. De elektriciteit moet op den duur komen van te realiseren collectieve dorpsmolens en -zonneparken.

Krewerd
Deze tweede proeftuin in de gemeente Eemsdelta start in het dorp Krewerd en is een initiatief van bewoners. Het aardgas wordt gefaseerd vervangen door groen gas. De productie van het groene gas vindt plaats uit afvalwater en rioolslib. Voor de innovatieve rioolslibvergisting wordt eerst een proefinstallatie gebouwd. De woningen krijgen een hybride warmtepomp. Er wordt ingezet op de samenhang met de versterkingsopgave en de benodigde energiebesparende maatregelen, zoals isolatie. Het plan is om later uit te breiden naar de dorpskernen Godlinze en Holwierde.   

Zuidwolde
In deze proeftuin in de gemeente Het Hogeland, een initiatief van de energiecoöperatie EC Durabel, worden alle woningen geïsoleerd tot label B voor zover haalbaar. Voor monumentale panden wordt ingezet op warmtepompen. Er komen diverse lokale lagetemperatuurwarmtenetten, die uiteindelijk samengevoegd kunnen worden tot 1 dorpswarmtenet. Daarbij wordt gebruikgemaakt van meerdere temperatuurniveaus en warmtebronnen, zoals aquathermie uit het Boterdiep. De aanpak vindt plaats in clusters van 10 tot 30 woningen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Technical Sales of Technisch Commercieel Medewerker Binnendienst

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
SolarToday zoekt:

Logistiek expert

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2013BJ Haarlem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!