Solar Magazine - Amerikaans ministerie van Energie wil kosten energieopslag met 90 procent verlagen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Amerikaans ministerie van Energie wil kosten energieopslag met 90 procent verlagen
© Reinout van Wagtendonk | Dreamstime.com

Amerikaans ministerie van Energie wil kosten energieopslag met 90 procent verlagen

Minister van Energie Jennifer Granholm heeft een doel aangekondigd om in Amerika de kosten van energieopslag op netschaal in het komende decennium met 90 procent te verlagen.

De ambitie van het Amerikaanse ministerie van Energie (DOE) is vastgelegd in het Long Duration Shortage Shot dat weer kadert binnen het  Energy Earthshot Initiative. Het Long Duration Shortage Shot moet een doorbraak realiseren om schone elektriciteit op te kunnen slaan en deze altijd en overal beschikbaar te maken.

Honderden gigawatt
‘We gaan de komende jaren honderden gigawatt aan duurzame energie op het stroomnet invoeden en die energie moeten we kunnen gebruiken waar en wanneer dat nodig is’, aldus Granholm. ‘Daarom werkt mijn ministerie agressief aan goedkopere, langere energieopslag om het doel van president Biden van 100 procent schone elektriciteit in 2035 te bereiken. Dit nieuwe initiatief zal in eigen land nieuwe productiebanen creëren en ervoor zorgen dat schone, betrouwbare en betaalbare elektriciteit beschikbaar is voor iedereen, inclusief voor Amerikanen die in afgelegen en achtergestelde gemeenschappen leven.’

De uitrol van langdurige energieopslag – gedefinieerd als systemen die energie meer dan 10 uur per keer kunnen opslaan – kan een goedkoop, betrouwbaar, koolstofvrij elektriciteitsnet ondersteunen. Goedkopere en efficiëntere opslag zal het volgens Granholm gemakkelijker maken om schone energie op te vangen en op te slaan voor gebruik wanneer energieopwekking niet beschikbaar is of lager is dan de vraag – zodat bijvoorbeeld zonne-energie ’s nachts kan worden gebruikt of kernenergie die wordt opgewekt in tijden van lage vraag kan worden gebruikt wanneer de vraag toeneemt.

Better Energy Storage Technology Act
‘Energieopslagtechnologie is veelbelovend in de strijd tegen klimaatverandering’, aldus de Amerikaanse senator Susan Collins. ‘Door de huidige technologie te versterken en de opslag van energie van de volgende generatie te bevorderen, kunnen we meer hernieuwbare- energiebronnen – zoals wind en zon – integreren, wat op zijn beurt zal helpen om de uitstoot te verminderen. Daarom heb ik de Better Energy Storage Technology Act geschreven die tot doel heeft de Amerikaanse onderzoeksinspanningen op elkaar af te stemmen om vooruitgang in energieopslagtechnologieën te bevorderen. Het is opwindend om te zien dat het ministerie van Energie deze nieuwe wet begint te implementeren door middel van dit initiatief om de kosten van energieopslagtechnologieën aanzienlijk te verlagen, de efficiëntie van het elektriciteitsnet van ons land te verbeteren en ons dichter bij een toekomst met schone energie te brengen.'

Alle technologieën
De Long Duration Storage Shot houdt rekening met alle soorten technologieën – of het nu gaat om elektrochemische, mechanische of thermische opslag.

Momenteel zijn pompcentrales – waarbij water achter dammen wordt opgeslagen om elektriciteit op te wekken wanneer dat nodig is – de grootste Amerikaanse bron van langdurige energieopslag op het stroomnet. Lithium-ionbatterijen zijn de belangrijkste nieuwe technologie voor energieopslag voor kortere duur.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Soly zoekt:

Installateur thuisbatterij Zonne-energie

32-40 uur - Landelijk
Klimaatfonds Nederland zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Vreeland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!