Solar Magazine - Prijs voor transport container zonnepanelen blijft voor tweede week op rij stabiel
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Prijs voor transport container zonnepanelen blijft voor tweede week op rij stabiel
© Imagedesigner784 | Dreamstime.com

Prijs voor transport container zonnepanelen blijft voor tweede week op rij stabiel

Voor de tweede week op rij zijn de kosten voor het transport van een container met zonnepanelen uit China naar Nederland nauwelijks gestegen. De prijs bevindt zich op een niveau van 13.698 Amerikaanse dollar.

Na ruim 3 maanden van fikse prijsstijgingen stabiliseerde vorige week de prijs voor het transport van een 40-voetscontainer van Shanghai naar Rotterdam. Er was toen sprake van een prijsstijging van slechts 25 Amerikaanse dollar. Deze week is de prijs met 45 Amerikaanse dollar gestegen.

Haven dicht
Of de transportprijs lang stabiel zal blijven, is echter de vraag. De haven Ningbo-Zhoushan in China is namelijk al ruim 1 week dicht na de besmetting van een havenarbeider met het coronavirus. Marktanalisten vrezen wereldwijde verstoring van de logistieke keten en nog hogere transportprijzen, onder meer omdat de haven pas 1 september weer volledig zou opengaan. 

​De haventerminal MSICT heeft een jaarlijkse capaciteit van 10 miljoen containers en is goed voor 20 procent van het containerverkeer in de havenstad. De haven draait daardoor momenteel maar op een capaciteit van 80 procent. Een groot aantal containerschepen probeert inmiddels bij andere terminals in de haven aan te meren.

World Container Index ook stabiel
De World Container Index (WCI) – een samenstelling van containervrachttarieven op 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië – begint zich inmiddels ook te stabiliseren. De WCI steeg met slechts 2 procent tot een niveau van 9.613,28 Amerikaanse dollar voor een 40-voets-container. Wel is het voor de 18e week op rij dat de index gestegen is.

Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. De analisten van Drewry verwachten dat de containertarieven de komende week verder zullen stijgen.

20 dollar per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis al met zo’n 12.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container uit China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Voor grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari in sommige gevallen– afhankelijk van het formaat zonnepanelen – al met 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Conduct Technical Solutions BV zoekt:

Secretaresse afdeling sales

Fulltime (40 uur) - Barendrecht, 2993 LP, 4
Solvari B.V. zoekt:

Online Marketeer

32-40 uur - Zadelstede 9 3431 JZ Nieuwegein
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!