Solar Magazine - Nieuwe subsidie SVM helpt mkb bij advies over zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe subsidie SVM helpt mkb bij advies over zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler
© Digikhmer | Dreamstime.com

Nieuwe subsidie SVM helpt mkb bij advies over zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius heeft een nieuwe subsidie voor het midden- en kleinbedrijf aangekondigd.Via de subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) kunnen zij advies krijgen over zonnepanelen en warmtepompen.

De staatssecretaris van Klimaat en Energie heeft bekendgemaakt dat de nieuwe regeling start op 1 oktober 2021 en loopt tot en met 30 september 2022. In totaal is er 28,2 miljoen euro subsidie beschikbaar. Subsidies worden verstrekt op volgorde van binnenkomst. De maximale subsidie is 2.500 euro per bedrijfspand.

Energieadvies
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf krijgen steun van de overheid bij het verduurzamen van hun bedrijf. Veel mkb-ondernemers hebben volgens Yeşilgöz-Zegerius vaak zelf weinig tijd en capaciteit om uit te zoeken hoe ze energie kunnen besparen en de CO2-uitstoot van hun bedrijf kunnen verlagen. ‘Veel ondernemers willen graag een steentje bijdragen aan een schonere wereld. Ze hebben alleen meer te doen dan zich verdiepen in alle manieren om hun bedrijf te verduurzamen. Dus helpen wij ze daarmee.’

Energiebesparingsplicht
Mkb-ondernemers die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen, kunnen subsidie krijgen voor het laten opstellen van een professioneel advies door een energieadviseur.

De Energiebesparingsplicht verplicht via het Activiteitenbesluit milieubeheer bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Deze verplichting geldt voor bedrijven en instellingen, zogenaamde Wet milieubeheer-inrichtingen, die per jaar vanaf 50.000 kilowattuur of 25.000 kubieke meter aardgas of een equivalent daarvan verbruiken. De nieuwe subsidie is beschikbaar voor mkb-bedrijven die minder dan deze hoeveelheden gebruiken en dus niét onder de Energiebesparingsplicht vallen. Bovendien mogen zij maximaal 250 voltijdmedewerkers en een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro hebben.

Ook isolatie en zonneboilers
De adviseur die mkb-bedrijven via de subsidieregeling kunnen inschakelen, zoekt per onderneming uit wat de beste manier is om energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken van zowel het bedrijfspand als de bedrijfsvoering. Het gaat daarbij niet alleen om zonnepanelen, maar ook om isolatie, zonneboilers, een warmtepomp of een combinatie daarvan.

Ook kunnen mkb-ondernemers subsidie aanvragen voor ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen, bijvoorbeeld door een accountant of projectleider in te schakelen voor het inkooptraject van de maatregelen en het regelen van financiering. De overheid vergoedt 80 procent van het advies en de ondersteuning; 20 procent is voor rekening van de ondernemers zelf.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Wocozon B.V. zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer | 32-40 uur Hybrid

Fulltime (40 uur) - De Meern - Utrecht
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!