logo
wvhj2023
hero-image
2 juli 2021

Nederland produceert 14 procent meer duurzame energie, record voor zonnepanelen

Nederland heeft in de eerste helft van het kalenderjaar 132 petajoule hernieuwbare energie geproduceerd. Daarmee lag de productie van duurzame stroom en warmte – mede dankzij zonnepanelen – 14 procent hoger.

Dat kwam grotendeels doordat er nu 30 procent meer vermogen aan zonnepanelen is geïnstalleerd dan vorig jaar. Door gebrek aan stevige wind kwam de totale productie van duurzame energie deze maand ‘slechts’ 11 procent hoger uit dan vorig jaar juni. Dit alles blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Veel mooi weer
De maandcijfers van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) laten zien dat juni een maand was met veel mooi weer. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was met 18,23 graden Celsius zelfs de hoogste van alle junimaanden sinds 1900.

Het aantal zonuren was zo’n 6 procent hoger – 15 uur – dan in 2020. De recordproductie van zonnepanelen komt volgens Energieopwek.nl dan ook vooral door de grotere aantallen zonnepanelen die in Nederland geïnstalleerd zijn. Zonne-energie was in de maand juni goed voor een productie van 6,1 petajoule. Dit volume was grotendeels afkomstig van zonnepanelen in de vorm van stroom, maar ook in de vorm van warmte van zonnecollectoren.

Wind laat het afweten
Ook de capaciteit van windenergie is toegenomen, maar in juni liet de wind het zelf afweten. Er was volgens Energieopwek.nl nauwelijks een dag met flinke wind en er waren veel dagen die bijna windstil waren. De hoge productie van zonne-energie drukte de centrales op kolen, biomassa en gas een beetje uit de markt. Omdat er ook minder warmte nodig was, produceerde biomassa in juni relatief weinig energie.

Biomassa vormt nog wel steeds het leeuwendeel van de hernieuwbare energie in Nederland, maar dit aandeel neemt langzaam maar zeker af, omdat de andere vormen van hernieuwbare energie sneller groeien.

34 procent hernieuwbare stroom
Ingezoomd op de productie van stroom was het aandeel hernieuwbare elektriciteit 34 procent, tegen 28 procent juni vorig jaar en 36 procent vorige maand. 

Elektriciteit

Percentage

Conventioneel

66,3 procent

Zonnepanelen

17,9 procent

Biomassa

7,5 procent

Wind op land

4,1 procent

Wind op zee

4,1 procent

Waterkracht

0,1 procent

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten