Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
LEEF test nieuwe generatie vuilafstotende gekleurde zonnepanelen bij De Groene Loper
© Brightlands Materials Center

LEEF test nieuwe generatie vuilafstotende gekleurde zonnepanelen bij De Groene Loper

Als onderdeel van het Europese innovatieproject LEEF wordt De Groene Loper in Maastricht in de komende periode voorzien van 300 vuilafstotende, gekleurde, gebouwgeïntegreerde zonnepanelen.

Het LEEF-project is geïnitieerd door Brightlands Materials Center (TNO) en kent Vindico, GlassforGlass, MCC en Laudy Bouw als partners. De binnen het door Europa gefinancierde OPZuid-project ontwikkelde demonstrators worden getest in De Groene Loper en in de Solarbeat-faciliteiten in Eindhoven.

2 coatings
Brightlands Materials Center ontwikkelt in het project namelijk 2 innovatieve, energiebesparende coatings: SunSmart en vuilafstotende gekleurde bipv.

De coatings verlaten momenteel het lab en worden geïntegreerd in gebouwen. De commercialisering van de coatings is mogelijk omdat de partners bestaan uit materiaalproducenten en eindgebruikers.

Monitoring
Vanwege de gekleurde coating is het mogelijk om de gebouwen een bijzondere uitstraling te geven.

Bovendien worden de zonnepanelen tegen de muren van de gebouwen geplaatst en niet op het dak om op die manier optimaal gebruik te maken van zonne-energie. De prestaties van de vuilafstotende, gekleurde bipv-panelen zullen worden gemonitord gedurende en na afloop van het project.

Thermochromische ramen
Naast de bipv-panelen worden er 2 slimme thermochromische ramen geproduceerd en geïntegreerd in testgebouwen van TNO op SolarBEAT in Eindhoven. SunSmart-coatings zorgen er daarbij voor dat in de winter minder energie wordt verbruikt voor het verwarmen van een huis en in de zomer minder voor het koelen. Op deze manier vermindert het energieverbruik voor het verwarmen van huizen in de winter en voor het koelen van huizen in de zomer.

Op labschaal en met gebouwenergiesimulaties is vastgesteld dat deze nieuwe technologie een grote impact kunnen hebben op het energieverbruik van een gebouw en het beste werken in een klimaat zoals Nederland dat kent. De prestatie van dit thermochrome dubbel glas zal eveneens worden gemonitord gedurende en na afloop van het LEEF-project.

Pilotlijn
De pilotproductielijn, die ook in dit LEEF-project wordt ontwikkeld en aangeschaft, wordt tegen een redelijk tarief ter beschikking gesteld aan regionale bedrijven – met name mkb-bedrijven – voor hun ontwikkeling en opschaling.

Nu in Solar Magazine

Juni 2021

Platform Preventie Valgevaar: ‘Wettelijke veiligheidseisen massaal genegeerd’ Inspectie SZW controleert dit jaar gericht op veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen Kant-en-klare oplossing voor uitbannen dwangarbeid...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Magazijnmedewerker (m/v) Utrecht

Fulltime (40 uur) - Bolgerijsekade 5, Vianen, Utrecht, 4131 NT
Zonmaat zoekt:

Monteur Zonnepanelen (M/V) Friesland

Fulltime (40 uur) - Frjentsjerterdyk 1, Sexbierum, Friesland, 8855 XC
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!