logo
wvhj2023
hero-image
30 juni 2021

Covebo opent nieuwe test- en trainingscentra voor monteurs van zonnepanelen

Covebo heeft 2 nieuwe test- en trainingscentra geopend, in Nijkerk en Eindhoven. Daar worden Europese vakkrachten getraind voor het installeren van zonnepanelen alvorens ze worden uitgezonden naar opdrachtgevers.

De verwachting is dat in 2021 meer dan 500 Europese vakkrachten het test- en trainingstraject doorlopen, waarvan 150 monteurs voor duurzame-energieprojecten.

Veiligheidsrichtlijnen
Covebo New Energy, de duurzame tak van Covebo, gaat met opdrachtgevers die actief zijn in de duurzame-energiesector in gesprek over specifieke en aanvullende vaardigheden waarover de Europese kandidaten moeten beschikken. Covebo doet dit niet alleen voor New Energy, maar ook voor de vakgebieden bouw – voor onder andere timmerlieden, betonvlechters, schilders en metselaars – metaal, installatietechniek en elektrotechniek.

Jelrik Pott, manager Bouw en Techniek bij Covebo: ‘Veel bedrijven in zowel de bouw- als technische sector hebben te maken met uitstroom, vaak al redelijk snel nadat een vakkracht is gestart. Dit komt doordat een kandidaat niet altijd voldoende ervaring heeft, soms niet bekend is met de Nederlandse veiligheidsrichtlijnen of nog niet over de juiste competenties beschikt die nodig zijn om het werk naar tevredenheid van de opdrachtgever te verrichten. Mede met behulp van onze centra brengen wij daar verandering in’.

In 5 dagen zonnepanelenmonteur
Covebo biedt een 5-daagse, interne opleiding tot zonnepanelenmonteur, verzorgd door trainer Martijn du Bois. Sinds de start zijn al meer dan 100 kandidaten, coronaproof, opgeleid voor dit vak. Ze werken op platte en schuine daken, maar zijn inmiddels ook werkzaam voor grote projecten met veldopstellingen. Inmiddels hebben de monteurs van Covebo New Energy meer dan 300.000 zonnepanelen op Nederlandse woningen en bedrijven geplaatst.
Op het gebied van elektra speelt het veiligheidscertificaat NEN3140 volgens Du Bois een belangrijke rol: ‘Veilig werken is essentieel voor zonnepanelenmonteurs en elektriciens. De veiligheid is in het buitenland vaak niet zo goed geregeld als in Nederland. Dit is dan ook het eerste waar we EU-vakkrachten in trainen. We zien dat gekwalificeerde en gemotiveerde EU-krachten graag hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden, wat nodig is om in Nederland langdurig aan de slag te kunnen.’

Netheid en precisie
‘Een goed begrip van de Engelse taal en communicatievaardigheden zijn belangrijke selectiecriteria waar we Europese vakkrachten op beoordelen’, vervolgt Du Bois. ‘Buitenlandse zonnepanelenmonteurs zijn in beginsel meer gericht op kwantiteit, maar voor Nederlandse opdrachtgevers zijn netheid en precisie ook erg belangrijk. Om dat over te brengen en vakmensen erin te kunnen trainen, is duidelijke communicatie van essentieel belang. Ook verschillen de Nederlandse omgangsvormen vaak met die in andere landen. Zo vinden Bulgaren het bijvoorbeeld onbeleefd om “nee” te zeggen of geven ze het niet direct aan als ze iets niet begrijpen. De kunst is om dat goed in te schatten. Met heldere communicatie kun je misverstanden sneller tackelen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten