Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TU Delft start onderzoek naar cybergevaar voor energiesystemen
© Daniel127001 | Dreamstime.com

TU Delft start onderzoek naar cybergevaar voor energiesystemen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft de TU Delft subsidie toegekend voor onderzoek naar het cybergevaar voor energiesystemen en optimalisatie van het toekomstige energiesysteem.

3 Delftse onderzoeksgroepen gaan met een toekenning van NWO onderzoek doen naar systeemintegratie binnen de energietransitie.

Cybergevaar
De digitalisering van energiesystemen zorgt ervoor dat de systemen steeds beter op elkaar afgestemd zijn en efficiënter worden ingezet. Tegelijkertijd betekent het dat de digitale besturingssystemen een doelwit kunnen zijn voor cyberaanvallen. Alex Stefanov, onderzoeker bij Intelligent Electrical Power Grids (EWI), leidt het project Resilience and Cyber Security of Integrated Cyber-Physical Energy Systems (RESCUE) waarbinnen verschillende partijen samenwerken om de ‘control room of the future’ weerbaarder te maken.

Deze willen ze zo inrichten dat Nederland niet zomaar plat kan komen te liggen. Het inzetten van innovatieve technologieën, het ontwikkelen van reactiestrategieën en het opleiden van de netbeheerders worden gecombineerd om zo een optimale bescherming te bieden tegen gevaar van buitenaf. De softwareoplossingen zullen worden getest in een onderzoeksfaciliteit van de TU Delft, die onderdeel is van het nieuwe Electrical Sustainable Powerlab (ESP Lab) van de TU Delft.

Nieuwe energiemarkt
Omdat Nederland gebruik gaat maken van verschillende energiebronnen en –systemen is het de vraag hoe elektrificatie, waterstof en bijvoorbeeld warmtenetten samenvallen en wat dat betekent voor de energiemarkt. Er zijn daarom modellen nodig om te berekenen wat de gevolgen van de energietransitie zijn voor de consument.

Laurens de Vries, onderzoeker bij Engineering Systems and Services (TBM) leidt het project Designing and modelling future systems of energy systems (DEMOSES). Binnen dit onderzoeksproject werken de verschillende partijen samen om technische en marktmodellen op energiegebied aan elkaar te koppelen, en modellen van lokale en nationale schaal. Alleen op die manier kunnen energiebedrijven en beheerders van energienetten voldoende inzicht krijgen in de gevolgen van hun investeringsbeslissingen, en krijgt de overheid inzicht in de impact van het beleid.

Optimalisatie
De productie uit hernieuwbare bronnen levert geen constante hoeveelheid energie op en is daarmee niet goed voorspelbaar. Daarnaast zijn er investeringen nodig in de ontwikkeling van nieuwe methoden om energie op te wekken en op te slaan.

Mathijs de Weerdt, onderzoeker bij Software Technologie (EWI) leidt tot slot het project Next Generation Sector-Coupling Models for Optimal Investments and Operation (NextGenOpt). Binnen dit onderzoeksproject werken de verschillende partijen samen om met behulp van modellen de nodige investeringsbeslissingen in de energietransitie te ondersteunen. Het samenbrengen van al deze factoren is volgens de TU Delft bijzonder complex en nog niet eerder gedaan. Door kennis uit verschillende vakgebieden te combineren, worden er nauwkeurige modellen gemaakt, waarmee de overheid, provincies en gemeenten meer inzicht krijgen bij bepaalde beslissingen.

Nu in Solar Magazine

Juni 2021

Platform Preventie Valgevaar: ‘Wettelijke veiligheidseisen massaal genegeerd’ Inspectie SZW controleert dit jaar gericht op veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen Kant-en-klare oplossing voor uitbannen dwangarbeid...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Stagiair(e) KAM (M/V) Utrecht

Fulltime (40 uur) - Bolgerijsekade 5, Vianen, Utrecht, 4131 NT
Zonmaat zoekt:

Medior Elektricien Zonnepanelen (M/V) Friesland

Fulltime (40 uur) - Frjentsjerterdyk 1, Sexbierum, Friesland, 8855 XC
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!