Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eneco wil samen met klanten in 2035 volledig klimaatneutraal zijn, gascentrales dicht
© Eneco

Eneco wil samen met klanten in 2035 volledig klimaatneutraal zijn, gascentrales dicht

Eneco heeft het One Planet-plan gepresenteerd om in 2035 de eigen activiteiten en de geleverde energie aan klanten volledig klimaatneutraal te laten zijn. Het plan bevat acties, investeringskeuzen en doelstellingen.

Met het plan vervroegt Eneco zijn bestaande ambitie om klimaatneutraal te worden met 15 jaar naar 2035. Momenteel stoten Eneco en zijn klanten, in alle landen waar het actief is, in totaal 13,9 megaton CO₂ uit. Hiervan wordt circa 10 procent door de eigen operationele activiteiten uitgestoten.

3 pijlers
Het plan van Eneco bevat 3 pijlers. Ten eerste het uitfaseren van aardgas via ombouw of sluiting van gascentrales en het verduurzamen van aardgasgestookte woningen en gebouwen door woningisolatie, (hybride) warmtepompen en warmtenetten. Ten tweede gaat het om radicale elektrificatie via grootschalige elektrificatie van industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving, met uitsluitend hernieuwbare stroom uit wind- en zonneparken.

Tot slot gaat het om het versnellen van de uitrol van duurzame warmte via innovatie en investeringen in duurzame bronnen zoals geothermie, aquathermie, elektrodeboilers, warmte-koudeopslag, groen gas en groene waterstof.

Gascentrales
Voor het terugbrengen van de eigen uitstoot wil het alle gasgestookte centrales voor 2030 verduurzamen of sluiten. Het gaat onder meer om de Merwede-gascentrale in Utrecht en 10 gasgestookte warmtekrachtcentrales.

Bovendien wil het bedrijf het hernieuwbare-productievermogen verdubbelen tot 3.200 megawatt in 2025 en verdere groei in de jaren tot 2035.

Warmtenet
Tot 2035 wil Eneco verder 300.000 woningen aansluiten op een warmtenet of warmte-koudenet. Bovendien wil het bedrijf de verkoop van losse gasgestookte cv-ketels aan consumenten uiterlijk in 2025 stoppen. Op zijn laatst in 2030 wil het bedrijf aan alle zakelijke klanten groene stroom leveren. Consumenten hebben dit al sinds 2011.

Chief executive officer van Eneco As Tempelman over de plannen: ‘Met de uitvoering van het One Planet-plan start een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Eneco. Het is ambitieus én spannend. Ik ben ervan overtuigd dat wij, samen met onze klanten en de inzet van bijna 3.000 medewerkers, onze ambitie kunnen realiseren. Er zijn onzekerheden en wellicht zullen we de precieze uitvoering af en toe moeten bijstellen, maar de ambitie is onveranderlijk: klimaatneutraal in 2035. We hebben de verantwoordelijkheid om onze aarde leefbaar te houden voor volgende generaties, er is geen “Planeet B”'.

Nu in Solar Magazine

Juni 2021

Platform Preventie Valgevaar: ‘Wettelijke veiligheidseisen massaal genegeerd’ Inspectie SZW controleert dit jaar gericht op veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen Kant-en-klare oplossing voor uitbannen dwangarbeid...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Medior Elektricien Zonnepanelen (M/V) Friesland

Fulltime (40 uur) - Frjentsjerterdyk 1, Sexbierum, Friesland, 8855 XC
Zonmaat zoekt:

Monteur Zonnepanelen (M/V) Friesland

Fulltime (40 uur) - Frjentsjerterdyk 1, Sexbierum, Friesland, 8855 XC
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!