logo
wvhj2023
© Hansenn | Dreamstime.com
© Hansenn | Dreamstime.com
16 juni 2021

Eerlijke Klimaatagenda: duurzame energie moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn

Een coalitie onder leiding van Farid Tabarki met als deelnemers onder meer Natuur en Milieufederaties, vakbond FNV en Milieudefensie heeft de Eerlijke Klimaatagenda overhandigd aan de formateur.

De agenda moet ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen met de klimaattransitie.

60.000 groene banen
Op de agenda staat een scholingsplan voor 60.000 groene banen. Ook zijn er plannen voor het isoleren van ruim 4.000 woningen van mensen met een lager inkomen, moet het zorgen voor meer groen en elektrisch deelvervoer in achterstandswijken en moet het nieuwe natuur creëren.

Economisch herstel
In de agenda wordt een aantal belangrijke speerpunten uiteengezet. De focus ligt op het economisch herstel na de coronacrisis, het aanpakken van de klimaatcrisis en het tegengaan van ongelijkheid. Met de plannen wil de coalitie, bestaande uit diverse natuurorganisaties en vakbonden, vooral mensen zonder werk en mensen met een lager inkomen laten participeren in de klimaattransitie.

‘Schone energie moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn’, stelt Tabarki. ‘Als we de klimaatcrisis op een eerlijke manier aanpakken, biedt dat de unieke kans om ook onze levenskwaliteit te verbeteren. Voor iedereen, maar zeker voor mensen met een lager inkomen.’

Extra werk door energietransitie
Als het aan de Eerlijke Klimaatagenda ligt, ontstaan er bijvoorbeeld extra banen in de groenvoorziening en woningisolatiebranche. Daar is een groot tekort aan gekwalificeerd personeel.

Het investeringsplan bevat samengevat de volgende 6 actiepunten:

  1. De komende kabinetsperiode wordt er 8,8 miljard euro geïnvesteerd in scholing, wonen, mobiliteit en groen.
  2. Een scholingsplan voor banen in de transitie die ruim 60.000 mensen opleidt of omschoolt en zo de kennis en vaardigheden geeft om de energietransitie vorm te geven en het land te vergroenen.
  3. Een renovatiegolf waarbij de tochtigste woningen van mensen met een lager inkomen als eerste worden geïsoleerd. Het gaat om 250.000 corporatiewoningen en 160.000 particuliere woningen.
  4. Een groenagenda voor nieuwe natuur en het vergroenen van de 10 grootste steden en 2.000 bedrijventerreinen.
  5. Een mobiliteitsplan gericht op wijken met veel mensen met een lager inkomen en krimpregio’s. Daar worden duizend hubs voor elektrisch deelvervoer gerealiseerd en de ov- en fietsinfrastructuur wordt er verbeterd.
  6. Een Commissie Eerlijke Transitie adviseert over een sociaal rechtvaardige energietransitie.

Volgens de doorrekening van de plannen door SEO levert dit de komende 4 jaar 129.000 arbeidsjaren werk op, jaarlijks 6,7 miljoen ton minder CO2-uitstoot, 203.000 extra gezonde levensjaren en 100.000 hectare nieuwe natuur. De positieve impact op het bruto binnenlands product bedraagt 1,8 miljard euro.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten