logo
© Tjeerd Kruse | Dreamstime.com
© Tjeerd Kruse | Dreamstime.com
10 juni 2021

Rijksoverheid selecteert Zeeuwind en Deltawind voor bouw drijvend zonnepark bij Krammersluizen

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een overeenkomst getekend met energiecoöperaties Zeeuwind en Deltawind voor de bouw van een drijvend zonnepark bij het Krammersluizencomplex, onderdeel van de Deltawerken in Zeeland.

De zogenaamde voorovereenkomst heeft betrekking op het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van de drijvende pv-installatie. 

20 tot 40 hectare
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het gebruiksrecht aan de 2 energiecoöperaties gegund voor een periode van 20 jaar. Van de bekkens die in totaal rond de 80 hectare beslaan, mogen de 2 organisaties 20 tot 40 hectare voor het drijvende zonnepark gebruiken. Het park zal naar verwachting begin 2023 operationeel zijn. Dan zal in het bekken, midden op het sluizencomplex, het zonnepark naar schatting 20 tot 50 megawattpiek aan zonnepanelen herbergen.

Pilotprogramma
Het drijvende zonnepark is het eerste van 10 projecten dat in de markt gezet wordt via het pilotprogramma ‘Hernieuwbare energie op Rijksareaal’.

In dit programma onderzoeken Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de mogelijkheden om maatschappelijke meerwaarde te realiseren door meervoudig gebruik van rijksgrond voor de opwek van duurzame energie.

Drievoudig gebruik
Bij het Krammersluizencomplex wordt de ruimte straks drievoudig gebruikt: het primaire gebruik van het water – voor de werking van de sluis op het hoog- en laagbekken, een windpark en straks een zonnepark. Het Krammersluizencomplex van de Philipsdam op Schouwen-Duiveland is onderdeel van de Deltawerken en scheidt het zoete Volkerak-Zoommeer en de zoute Oosterschelde. De 4 Krammersluizen in de dam zorgen ervoor dat schepen kunnen blijven passeren.

Projectmanager Alwin Winkel van het Rijksvastgoedbedrijf over het project: ‘Wij zijn verantwoordelijk voor de openbare procedure naar de markt. We hebben nooit eerder iets gegund op water, dus dat is best bijzonder. Ook de locatie is speciaal. Aan welke voorwaarden moet het allemaal voldoen? De sluis moet natuurlijk goed blijven functioneren en de bekkens waar de zonnepanelen op moeten komen, zijn hiervoor essentieel. Maar ook de waterveiligheid en waterkwaliteit moeten gewaarborgd blijven, want de natuur en een gezond onderwatermilieu zijn natuurlijk heel belangrijk. In het pilotprogramma hebben we met elkaar veel geleerd over technische mogelijkheden en haalbaarheid van het project.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten