logo
wvhj2023
© Ruud Morijn | Dreamstime.com
© Ruud Morijn | Dreamstime.com
15 december 2020

Drijvend zonnepark van 20 tot 50 megawattpiek op komst bij Deltawerken

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat noodgedwongen de ontwikkelaars van Windpark Krammer een drijvend zonnepark van 20 à 50 megawattpiek laten ontwikkelen bij Krammersluizencomplex van de Philipsdam te Schouwen-Duiveland.

De Philipsdam is onderdeel van de Deltawerken en scheidt het zoete Volkerak-Zoommeer en de zoute Oosterschelde. De 4 Krammersluizen in de dam zorgen ervoor dat schepen kunnen blijven passeren.

Windpark
In 2019 werd bij de Krammersluizen Windpark Krammer opgeleverd, dat 34 windmolens telt. Het is met 102 megawatt het grootste particuliere windpark en daarmee het grootste burgerinitiatief van Nederland.

Het Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat hebben nu bekendgemaakt de ontwikkelaars van het windpark een gebruiksrecht van circa 20 tot 40 hectare grond/waterbodem bij het Krammersluizencomplex te willen geven voor het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van een drijvend zonnepark. Windenergie Vereniging Zeeuwind en Coöperatie Deltawind kunnen hierbij op het hoog- en laagbekken van het Krammersluizencomplex gedurende 20 jaar de drijvende zonnepanelen exploiteren. Afhankelijk van de mogelijkheden in relatie tot de primaire functie van de sluis, de waterkering en de effecten op de natuur en de waterkwaliteit wordt het potentieel op 20 tot 50 megawattpiek geschat.

Windpark Krammer weigert anderen
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat maakte in november bekend 25 miljoen euro te reserveren om de uitrol van zonnepanelen op rijksgronden en -daken te realiseren. Het Krammersluizencomplex werd daarbij genoemd als een van de 10 locaties die met een openbare procedure naar de markt zou worden gebracht.

Toch is het Rijksvastgoedbedrijf nu voornemens om direct een gebruiksrecht te gunnen en geen openbare inschrijvingsprocedure te starten zoals aangekondigd in het pilotprogramma ‘Hernieuwbare energie op Rijksareaal’. Tijdens de verkenning is gebleken dat de benodigde netaansluiting een cruciale rol speelt in de haalbaarheid van het project. Windpark Krammer BV beschikt al over een netaansluiting en heeft aangegeven een derde partij te weigeren aan te sluiten op zijn installatie, omdat de initiatiefnemers van het windpark zelf voornemens zijn een zonnepark te ontwikkelen en exploiteren.

Reserveringsovereenkomst
De kosten voor een nieuwe aansluiting zouden naar schatting 8,0 tot 10,4 miljoen euro bedragen. In de regio Zeeland is echter tot circa 2026 geen transportcapaciteit beschikbaar bij de regionale netbeheerder Enduris. Omdat aansluiten op de kabel van Windpark Krammer niet afdwingbaar is, is door de overheid onderzocht hoe groot een drijvend zonnepark minimaal moet zijn om het park rendabel te kunnen ontwikkelen. Uit de berekeningen volgt dat het niet mogelijk is om binnen de gestelde kaders een rendabele businesscase te realiseren als er een nieuwe netwerkaansluiting aangelegd dient te worden. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de bestaande kabel van Windpark Krammer leiden de lagere kosten voor de netwerkaansluiting echter wel tot een haalbare businesscase binnen de gestelde kaders.

Een overeenkomst met de initiatiefnemers van Windpark Krammer is volgens het Rijksvastgoedbedrijf hierdoor naar verwachting de enige realistische optie. Partijen die desondanks toch interesse hebben in een reserveringsovereenkomst voor de realisatie van het drijvende zonnepark, kunnen contact opnemen met het Rijksvastgoedbedrijf.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten