logo
wvhj2023
© Tjeerd Kruse | Dreamstime.com
© Tjeerd Kruse | Dreamstime.com
7 juni 2021

WUR: geen kansen bij Krammersluizen voor combinatie zonnepanelen met kweek schelpdieren en zeewierteelt

Er zijn geen kansen voor de combinatie van schelpdierkweek en zeewierteelt met een drijvend zonnepark in het Hoogbekken van de Krammersluizen bij de Philipsdam te Schouwen-Duiveland.

Dat blijkt uit een quickscan van Wageningen University & Research (WUR).

Aquacultuur
Het Hoogbekken zal na de renovatie van het Krammersluizencomplex zijn huidige functie verliezen. Er zijn plannen om er een park van drijvende zonnepanelen aan te leggen. Het drijvend zonnepark in het Hoogbekken leent zich volgens de onderzoekers in potentie tot medegebruik door aquacultuur en dat is in de quickscan verder onderzocht.  

Daarbij is bekeken of er voldoende draagkracht is in het Hoogbekken in een situatie met een drijvend zonnepark – uitgaande van 50 procent bedekking met een lichtdoorlatendheid van 15 procent – voor schelpdierkweek of zeewierteelt. Op basis van de draagkrachtanalyse die in deze quickscan uitgevoerd is, kan er worden geconcludeerd dat er, ondanks de verwachte hoge primaire productie en algenconcentratie in het Hoogbekken, geen ruimte is voor aanvullende kweek van schelpdieren, noch voor zeewierteelt.

Graasdruk te hoog
De huidige inschatting van de zogenaamde graasdruk in het bekken is dusdanig hoog dat de draagkracht is bereikt door de van nature aanwezige schelpdieren in het Hoogbekken. Omdat er grote onzekerheid zit op de inschatting van de graasdruk in het Hoogbekken is een hypothetische analyse gedaan onder de aanname dat de graasdruk de helft is van wat is ingeschat. Onder deze aanname is een jaarlijkse productie van 33.500 kilogram mosselen type Mytilus edulis of 34.000 kilogram Japanse oesters (Crassostrea gigas) mogelijk in het Hoogbekken.

Voor de mosselen zou dit overeenkomen met ongeveer 0.06 procent van de totale mosselproductie in Nederland.

Suikerwier
Tevens is er berekend wat de mogelijkheden zijn van zeewierkweek naast de zonnepanelen. De berekeningen zijn gedaan op basis van de nutriëntenbehoeften van suikerwier type Saccharina latissima.

Op basis van de nutriëntenbeschikbaarheid is 0,04 hectare zeewierkweek per seizoen het maximaal mogelijke. Dit zou 400 kilogram droog gewicht aan zeewier per seizoen opleveren. Dit is een dermate kleine hoeveelheid dat dit niet rendabel zou zijn.

De quickscan is uitgevoerd onder de aanname dat het medegebruik van het zonnepark zal bestaan uit óf zeewierteelt óf schelpdierkweek. Beide kweeksystemen kunnen in theorie volgens de onderzoekers ook goed naast elkaar worden uitgevoerd. In dat geval zal er rekening moeten worden gehouden met de concurrentie om de beschikbare nutriënten die dan zal plaatsvinden tussen het zeewier en het fytoplankton, wat de voedselbron is voor de schelpdieren. Deze dynamiek is in de huidige quickscan echter niet meegenomen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten