logo
wvhj2023
© Imagedesigner784 | Dreamstime.com
© Imagedesigner784 | Dreamstime.com
4 juni 2021

Transport van container met zonnepanelen uit China opnieuw honderden dollars duurder

Ook deze week zijn de kosten voor het transport van een container met zonnepanelen van de Chinese haven Shanghai naar de haven van Rotterdam verder gestegen. De prijsstijging is deze week 288 Amerikaanse dollar.

De containertarieven doorbraken vorige week al de grens van 10.000 Amerikaanse dollar en een afname lijkt vooralsnog niet in zicht, volgens maritiem marktonderzoeksbureau Drewry.

Tal van oorzaken
De wereldwijde prijzen voor het transport van een container zijn de afgelopen 10 jaar nog nooit zo hoog geweest als nu. De World Container-index (WCI) van Drewry is afgelopen week met 3,3 procent gestegen naar 6.463,78 Amerikaanse dollar voor een container van 40 voet. De WCI is een samenstelling van containervrachttarieven op 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië.

Sinds februari 2020 laten de prijzen voor het transport van containers uit China naar Rotterdam een scherpe prijsstijging zien. Destijds stegen de prijzen in 1 week tijd zelfs met 1.456 Amerikaanse dollar van 1.276 naar 2.732 Amerikaanse dollar op 1 maart 2020. Dat was het startschot voor een lange periode van prijsstijgingen. Er zijn tal van oorzaken aan te wijzen voor de hoge transportkosten: van het tekort aan containers tot de blokkade van het Suezkanaal.

Alle prijzen gestegen
Niet alleen voor het transport naar Rotterdam stijgen de kosten, want ook de prijs voor het transport van een container van Shanghai naar Genua bedraagt inmiddels bijna 10.000 Amerikaanse dollar. Die prijs staat op 9.900 Amerikaanse dollar. 

Wie een container van Rotterdam naar Shanghai wil versturen – de andere kant op dus – betaalt inmiddels ook 60 procent meer dan 1 jaar geleden. Wel is de prijs met 1.629 dollar een stuk lager dan de kosten voor het importeren van een container uit China.

Zonnepanelen duurder
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari al met meer dan 10 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen. Vrijwel alle fabrikanten hebben om die reden in de afgelopen maanden de prijzen van hun zonnepanelen verhoogd, waarbij ook de hoge prijzen van silicium een rol spelen in de prijsverhogingen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten