IJsstadion Thialf schakelde in juni 2020 alle zonnepanelen op het dak uit. Dit omdat de brandverzekering door de verzekeraar werd opgezegd op basis van de argumentatie van slechte internationale schadestatistieken voor panden met zonnepanelen in combinatie met het bij Thialf gebruikte isolatiemateriaal (red. geëxpandeerd polystyreen, EPS-SE).
Geldig tot 1 juni
Afgelopen september werd bekend dat het ijsstadion 4 maanden uitstel kreeg om de verzekering van het schaatsstadion rond te krijgen. De lopende verzekering – die werd opgezegd vanwege de aanwezige zonnepanelen – gold sindsdien tot 1 februari 2021 maar is nu dus verlengd tot 1 juni 2021.
Volgens de provincie Friesland en Thialf hebben verzekeraars daarbij ook de intentie uitgesproken om gezamenlijk de opties te onderzoeken om Thialf daarna verzekerd te houden. Thialf-directeur Marc Winters is content met het perspectief dat geboden wordt en tegelijkertijd realistisch: 'Er is zeker geen sprake van garanties maar er is bij verzekeraars duidelijk sprake van een bereidheid om tot een oplossing te komen. Er wordt onderzocht of de oplossing is gelegen in een innovatieve brandwerende coating waar verzekeraars na het uitvoeren van testen positief op reageerden.'
Brandwerende coating
In opdracht van de provincie Fryslân heeft Burghgraef van Tiel & Partners een uitgebreide risicoanalyse gemaakt van Thialf waarvan het rapport nu is aangeboden aan de opdrachtgever. Directeur Jurjen Burghgraef hierover: 'De inspecties en analyses leerden ons onder andere dat Thialf de zaken zelf goed voor elkaar heeft als het gaat om brandveiligheid, maar we weten ook dat verzekeraars voorzichtig zijn met het gekozen isolatiemateriaal. Daarom is er veel tijd besteed aan het onderzoeken van de meest kansrijke optie, de nieuwe brandwerende coating. De testresultaten zijn verbluffend en de gehoorde technische experts van verzekeraars zijn positief, maar willen op een aantal onderdelen nog meer onderbouwing. Zaak is nu met verzekeraars dit pad verder te onderzoeken. Indien de coating een oplossing is voor Thialf zal dit ook een oplossing zijn voor andere panden met zonnepanelen.'
De kosten van de benodigde werkzaamheden hangen af van de gekozen oplossing. Hierbij gaat het volgens Burghgraef van Tiel & Partners om een bedrag dat kan oplopen tot 1 miljoen euro.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.