logo
wvhj2023
© VanderWolfImages | Dreamstime.com
© VanderWolfImages | Dreamstime.com
12 januari 2021

Drewry: transport van container uit China naar Rotterdam 282 procent duurder geworden

De kosten voor het vervoeren van een 40-voets-container van Shanghai naar Rotterdam zijn in 1 jaar tijd met 282 procent gestegen. Dat meldt het maritieme marktonderzoeksbureau Drewry.

Door de sterke stijging van de containertarieven hebben ook diverse fabrikanten van zonnepanelen aangekondigd dat de prijzen voor zonnepanelen in de Benelux zullen gaan stijgen.

Overrompeld
‘2020 was een jaar met 2 gezichten: de eerste helft werd gedomineerd door een ernstige handelskrimp en de tweede helft door een herstel van de vrachtvraag, waarvan de omvang iedereen overrompelde’, duidt Martin Dixon, Head of Research Products bij Drewry.

Drewry schat volgens Dixon dat de wereldwijde overslag van containerhavens in de eerste helft van 2020 met bijna 6 procent is gedaald en in de laatste 6 maanden van het jaar met meer dan 10 procent is gestegen.

Het opvoeren van de productie van nieuwe containers zal volgens het marktonderzoeksbureau zeker helpen om een deel van de aanhoudende tekorten aan containers te verlichten. ‘Maar de grootste impact zal moeten komen van een normalisatie van de ontwikkeling van de vraag naar vracht en de vaarschema's van vervoerders’, duidt Dixon. ‘Dit omdat de COVID-19-gerelateerde verstoring in de eerste helft van 2021 afneemt.

World Container-index
De samengestelde World Container-index van Drewry steeg begin januari met 19,8 procent tot 5.220,99 Amerikaanse dollar per 40-voets-container.

Het vrachttarief op de handelsroute Shanghai-Rotterdam steeg tussen eind december en begin januari zelfs met 34 procent – oftewel met 2.276 Amerikaanse dollar – tot 8.882 Amerikaanse dollar voor een 40-voets-container. De prijzen voor het transport van een container zijn daarmee in 12 maanden tijd met 282 procent gestegen.

Lees ook | Tekort aan containers: transportkosten naar recordhoogte, prijzen zonnepanelen stijgen

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten