logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
14 mei 2021

Vlaanderen wil per 1 januari 2022 renovatie voor niet-residentiële gebouwen verplichten

Vlaanderen voert per 1 januari 2022 een renovatieverplichting in, waardoor elk niet-woongebouw dat overgedragen wordt naar een andere eigenaar, binnen 5 jaar aan 4 energiebesparende maatregelen moet voldoen.

De Vlaamse regering heeft het voorstel voor de renovatieverplichting principieel goedgekeurd. Nu start de adviesronde, waarin de Vlaamse Toezichtcommissie en daarna de Raad van State hun licht over het voorstel laten schijnen met als doel om over enkele maanden tot definitieve goedkeuring over te gaan.

Energetisch renoveren
‘28 procent van onze CO2-uitstoot komt naar buiten via versleten daken en slecht geïsoleerde muren, ramen, en deuren’, duidt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. ‘Niet alleen in particuliere woningen is dat het geval, ook bij niet-woongebouwen. Met de invoering van een renovatieverplichting voor nieuwe eigenaars van bijvoorbeeld bedrijfsruimten, bankkantoren of kantoorgebouwen verhogen we de renovatiegraad én investeren eigenaars in een lagere energiefactuur voor zichzelf.’

Wie vanaf 1 januari 2022 de nieuwe eigenaar, opstalhouder of erfpachter wordt van een niet-residentieel gebouw dat nog niet voldoet, zal het binnen 5 jaar na het verwerven van het gebouw moeten renoveren.

Minimale maatregelen
Het minimale maatregelenpakket waaraan niet-woongebouwen die vanaf 2022 worden verkocht, moeten voldoen is als volgt:

  • Als de dakisolatie de minimale R-waarde van 0,75 m²K/W niet behaalt, moet men dakisolatie plaatsen met een maximale U-waarde van 0,24 W/m²K. De R-waarde is daarbij de warmteweerstand van een materiaallaag en wordt uitgedrukt in m2K/W. Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. De U-waarde van een constructiedeel geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per vierkante meter verloren gaat als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten 1 graden Celsius is.
  • Als enkel glas aanwezig is, moet men dat vervangen door beglazing met een maximale U-waarde van 1 W/m²K.
  • Alle centrale opwekkers voor ruimteverwarming die ouder zijn dan 15 jaar moet men vervangen, tenzij men kan aantonen dat de installatie voldoet aan de minimale installatie-eisen voor renovatie. Bovendien geldt dat men, in het geval er een aardgasnet beschikbaar is in de straat, een stookolieketel ouder dan 15 jaar niet mag vervangen door een nieuwe stookolieketel.
  • Alle koelinstallaties die ouder zijn dan 15 jaar en gebruikmaken van koelmiddelen op basis van ozonlaagafbrekende stoffen of koelmiddelen met een aardopwarmingsvermogen-waarde (GWP-waarde) van minstens 2.500, moet men vervangen door koelinstallaties die geen gebruik maken van deze schadelijke koelmiddelen.

5 procent hernieuwbare energie
Een nieuwe eigenaar van een klein residentieel gebouw, kleiner dan 500 vierkante meter, zal vanaf 1 januari 2022 binnen 5 jaar na de overdracht, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket, ook een energielabel C of beter moeten behalen.

Voor grote niet-residentiële gebouwen wordt vanaf 1 januari 2023 nog een stap verdergegaan. Binnen 5 jaar na de overdracht moet men, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket, over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5 procent beschikken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten