logo
wvhj2023
© Cosmin Iftode | Dreamstime.com
© Cosmin Iftode | Dreamstime.com
14 mei 2021

Europese Green Deal: Commissie wil verontreiniging van lucht, water en bodem tot nul

De Europese Commissie heeft het EU-actieplan ‘Verontreiniging van lucht, water en bodem naar nul’ – een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal – goedgekeurd. Hierin wordt een visie voor 2050 vastgelegd.

De visie behelst een wereld waarin verontreiniging wordt teruggedrongen tot een niveau dat niet langer schadelijk voor de menselijke gezondheid en natuurlijke ecosystemen is, en de stappen om dat te bereiken. In het plan wordt al het relevante Europese beleid om verontreiniging aan te pakken en te voorkomen bijeengebracht, waarbij er specifiek wordt gekeken hoe digitale oplossingen kunnen worden ingezet om verontreiniging aan te pakken.

Lacunes opsporen
Relevante EU-wetgeving zal worden geëvalueerd om de resterende lacunes daarin op te sporen en na te gaan waar betere uitvoering noodzakelijk is om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen.

Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal: ‘Het doel van de Green Deal is een gezonde planeet voor iedereen. Om een gifvrije omgeving voor mens en planeet te realiseren, moeten we nu handelen. Dit plan zal als leidraad dienen voor onze inspanningen om dat te bereiken. Nieuwe groene technologieën waarover we nu al beschikken, kunnen helpen verontreiniging terug te dringen en nieuwe kansen voor ondernemers bieden. Bovendien moeten de inspanningen van Europa voor het herstel van een economie die schoner, eerlijker en duurzamer is, bijdragen tot de verwezenlijking van de ambitie om verontreiniging tot nul terug te dringen.’

Doelstellingen
Om de EU op koers te brengen naar de doelstelling voor 2050 van een gezonde planeet voor gezonde mensen, worden in het actieplan de belangrijkste doelstellingen voor 2030 vastgesteld om de verontreiniging aan de bron terug te dringen ten opzichte van de huidige situatie. Het betreft onder meer verbetering van de luchtkwaliteit om het aantal vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van luchtverontreiniging met 55 procent terug te dringen; verbetering van de waterkwaliteit door afval, plastic zwerfvuil op zee (met 50 procent) en microplastics die in het milieu terechtkomen (met 30 procent) te verminderen; en ervoor zorgen dat in 25 procent minder ecosystemen in de EU luchtverontreiniging een bedreiging voor de biodiversiteit is; de afvalproductie aanzienlijk verminderen en stedelijk restafval met 50 procent terugdringen.

Vlaggenschip
In het plan worden een aantal vlaggenschipinitiatieven en maatregelen geschetst, waaronder betere afstemming van de luchtkwaliteitsnormen op de meest recente aanbevelingen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, evaluatie van de normen voor waterkwaliteit, evaluatie van het grootste deel van de EU-afvalwetgeving om deze aan de beginselen van een schone en circulaire economie aan te passen, bevordering van het beginsel geen verontreiniging door productie en consumptie, presentatie van een scorebord van de groene prestaties van de EU-regio’s om verontreiniging in alle regio's tot nul terug te dringen en handhaving van verontreiniging naar nul samen met milieu- en andere handhavingsinstanties.

Zowel in het actieplan als in de vorig jaar goedgekeurde strategie voor duurzame chemische stoffen wordt de ambitie van de EU om verontreiniging tot 0 terug te dringen voor een gifvrij milieu in maatregelen omgezet. Het actieplan gaat samen met de doelstellingen van de EU op het gebied van klimaatneutraliteit, gezondheid, biodiversiteit en hulpbronnenefficiëntie en bouwt voort op initiatieven op het gebied van energie, industrie, mobiliteit, voedsel, circulaire economie en landbouw.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten