Solar Magazine - Vlaams vakantiepark Terhills neemt 7.000 zonnepanelen op land en water in gebruik
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaams vakantiepark Terhills neemt 7.000 zonnepanelen op land en water in gebruik
© LRM

Vlaams vakantiepark Terhills neemt 7.000 zonnepanelen op land en water in gebruik

Terhills heeft in Vlaams Limburg 2 zonneparken in gebruik genomen. Het gaat om een drijvend zonnepark en een grondgebonden zonneweide die samen 7.000 zonnepanelen tellen en een vakantiepark van stroom voorzien.

Terhills, een dochtervennootschap van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, gaat de opgewekte stroom leveren aan het Terhills Resort by Center Parcs dat eind deze maand de deuren officieel zal openen voor het grote publiek. De Terhills-site is een van de meest duurzame transformaties van België. Op deze voormalige industriële mijnsite is 219 hectare volledig gesaneerd: 100 hectare is geschonken aan de natuur, 119 hectare blijft beschikbaar voor recreatieve en toeristische ontwikkelingen. Het is binnen dit kader dat het Terhills Resort wordt gerealiseerd.

Vliegas
Op het vliegasstort is daartoe een zonnepark van 2 hectare geïnstalleerd, op de Vulexplas eentje van 1 hectare. Vliegas is een bijproduct van de voormalige steenkoolwinning. Voor het drijvende pv-systeem is gebruikgemaakt van dubbelzijdige zonnepanelen in verschillende hellingshoeken. Samen hebben de 7.000 zonnepanelen een vermogen van 3 megawattpiek, waarmee ze 850 gezinnen 1 jaar lang van groene stroom zouden kunnen voorzien. LRM heeft 2,2 miljoen euro in het project geïnvesteerd.

Vakantiehuisjes
Minimaal de helft van de 3.000 megawattuur zal jaarlijks gebruikt worden om de vakantiehuisjes in het Terhills Resort van stroom te voorzien. De rest van de zonnestroom wordt geïnjecteerd op het elektriciteitsnet van netbeheerder Fluvius.

Het vakantiepark verbruikt op jaarbasis 4.500 megawatt en haalt dus een derde van de benodigde capaciteit uit de lokale zonneparken. De overige 3.000 megawatt wordt afgenomen van het publieke elektriciteitsnet en betreft gegarandeerd 100 procent groene stroom.

Perpetum
Het bedrijf Perpetum uit Sint-Denijs-Westrem werd na een aanbesteding geselecteerd als aannemer om de zonneparken te realiseren. Zij zullen de komende 15 jaar ook instaan voor het onderhoud.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
OUXO Energy B.V. zoekt:

Zonnepanelen monteur

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Stage (online) marketing

Fulltime (40 uur) - Heino, 8141 GN 23
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!