Solar Magazine - Urgenda geeft kabinet 1 maand de tijd voor extra maatregelen uitvoering klimaatvonnis
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Urgenda geeft kabinet 1 maand de tijd voor extra maatregelen uitvoering klimaatvonnis
© Elian Kars | Dreamstime.com

Urgenda geeft kabinet 1 maand de tijd voor extra maatregelen uitvoering klimaatvonnis

Urgenda vraagt de regering om binnen 1 maand met een extra pakket maatregelen te komen om dit jaar alsnog het vonnis van de Klimaatzaak uit te voeren na 6 jaar dralen, en de klimaatdoelen voor 2030 te verhogen.

Urgenda stelt dat Nederland de Klimaatdoelen voor 2030 omhoog moet bijstellen, om nieuwe rechtszaken te voorkomen. Het gaat volgens de klimaatorganisatie om zo snel mogelijk zoveel mogelijk uitstoot te verminderen.

25 procent
Urgenda doet nu een dringend beroep op het demissionaire kabinet en op de onderhandelaars en formateur, om een serieus pakket maatregelen af te spreken, waarmee het Urgenda-vonnis, – hoewel te laat – alsnog gehaald kan worden dit jaar.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde in oktober 2018 in het hoger beroep van de Klimaatzaak dat de Nederlandse Staat de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent moet terugbrengen ten opzichte van 1990.

Duitsland als voorbeeld
Nederland zou volgens Urgenda een voorbeeld kunnen nemen aan Duitsland. ‘Binnen een week nadat hun hoogste rechter oordeelde dat Duitsland niet genoeg doet om ontwrichtende klimaatverandering te voorkomen, komt de regering daar met een stevige verhoging van hun doelen’, aldus Urgenda.

De Duitse rechter vond dat met hun beleid, dat ambitieuzer is dan het Nederlandse, er een te grote last op de schouders van de toekomstige generaties rust na 2030. In plaats van 55 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, wordt dat 65 procent en in plaats van netto 0 uitstoot in 2050, wordt het vervroegd naar 2045 voor Duitsland.

65 procent reductie
Er is volgens Urgenda in Nederland een wet nodig met een hogere ambitie van minstens 65 procent reductie in 2030, net als Duitsland, die concrete en harde tussendoelen stelt. Het beleid dient daarbij jaarlijks geëvalueerd te worden, waarbij niet alleen wordt gekeken of de doelen gehaald worden, maar ook of het sneller kan en er niet een te grote last op toekomstige generaties wordt afgeschoven. ‘De urgentie van de klimaatcrisis vraagt om beleid dat beoogt zo snel mogelijk haar emissies te reduceren, en niet een beleid dat aanstuurt op een minimuminspanning waarbij constant te weinig wordt gedaan om de doelstellingen te halen’, besluit Urgenda.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Leermeester Electra

32-40 uur - Provincie Utrecht
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Monteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!