logo
wvhj2023
© Rijksoverheid
© Rijksoverheid
21 april 2021

Minister Ollongren: wachttijd energielabel maximaal 2 weken, 400 nieuwe energieadviseurs

Minister Ollongren stelt dat er sinds 1 januari bijna 400 nieuwe energieadviseurs zijn geaccrediteerd. Uit een steekproef blijkt volgens haar verder dat de wachttijd voor een energielabel maximaal 2 weken is.

Onder meer Vereniging Eigen Huis trok recentelijk aan de bel over de oplopende wachttijden, maar ook over prijzen van energielabels die de pan zouden uitrijzen.

Niet meer zelf aanvragen
Sinds 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk voor woningeigenaren om zelf een vereenvoudigd energielabel aan te vragen. Enkel energieadviseurs die aan huis komen, mogen de energielabels nog toekennen. Vorig jaar werd al bekend dat woningen met zonnepanelen door invoering van de nieuwe bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen – de NTA 8800 – in sommige gevallen een slechter energielabel krijgen.

De minister stelt dat per 1 april in totaal 900 energieadviseurs beschikbaar zijn. ‘Met het huidige aantal aanmeldingen voor zowel de online als de fysieke examens voor energieadviseurs kunnen dat begin mei circa 1.000 adviseurs zijn. Mede op basis van de recentelijk geconstateerde toenemende interesse voor de opleiding van energieadviseur en de groei van aanmeldingen voor met name de fysieke examens is de verwachting dat het aantal vakbekwame energieadviseurs de komende periode toe zal blijven nemen.’

Maximaal 2 weken
Uit de evaluatie onder certificaathouders – dat zijn de gecertificeerde organisaties waarvoor de energieadviseurs werken – blijkt volgens Ollongren dat circa driekwart van de labels en BENG-berekeningen binnen de gewenste doorlooptijd of maximaal 2 weken later wordt geleverd. Woninglabel.nl heeft in februari verder een landelijk gemiddelde prijs van 256 euro gemeten.

Specifiek voor particulieren heeft Woninglabel.nl een gemiddelde doorlooptijd van aanvraag tot oplevering van het energielabel gemeten van 14 dagen in februari. In deze resultaten zijn volgens de minister geen grote regionale verschillen waar te nemen. ‘Wachttijden van enkele maanden zijn dus uitschieters en niet representatief voor de gehele markt. Daarbij zien we helaas wel terug dat vraag en aanbod elkaar nog niet altijd goed weten te vinden. Hier zijn reeds verbeteringen in doorgevoerd met betrekking tot de zoekfunctionaliteiten en datakwaliteit op www.epadviseur.centraalregistertechniek.nl. Op dit moment wordt er hard aan gewerkt om naast de certificaathouders ook zelfstandigen onder koepelorganisaties vindbaar te maken en de zoekmogelijkheden uit te breiden waarbij onderscheid wordt aangebracht in partijen die wel of niet particuliere opdrachten aannemen en het postcodegebied waarin zij werkzaam zijn.’

‘Ik heb er vertrouwen in dat deze markt zich de komende tijd verder zal ontwikkelen, dat het aantal adviseurs toe zal nemen en daarmee de uitschieters in prijzen en doorlooptijden af zullen nemen’, besluit Ollongren.

Geen boete
Begin maart nam de Tweede Kamer een motie van Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Julius Terpstra (CDA) aan over de energielabelplicht. Die motie verzoekt de minister de boete voor het niet aanvragen van een energielabel voor de verkoop van een huis op te schorten tot 1 juli 2021. Ollongren hierover: ‘Ik deel dat we moeten voorkomen dat burgers ten onrechte een boete krijgen. Daarom voer ik de motie zo uit dat er bij niet verwijtbaar handelen geen boete zal worden opgelegd. In het overgrote deel van de gevallen is het voor de gebouweigenaar momenteel mogelijk om tijdig voor het moment van verhuur, verkoop of oplevering een energielabel te laten registreren. In de uitzonderlijke gevallen waarbij dit echter niet haalbaar blijkt te zijn en bijvoorbeeld enkel een opdracht voor een energielabel wordt overlegd bij de transactie, zal de ILT hier dus rekening mee houden in de handhaving.’

Eerder

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten