logo
wvhj2023
© Hansenn | Dreamstime.com
© Hansenn | Dreamstime.com
24 februari 2021

Netbeheerders gaan conformiteitscertificaat voor omvormers zonnepanelen actief monitoren

De Nederlandse netbeheerders gaan vanaf eind april actief monitoren welke typen omvormers bij nieuwe zonnepaneelinstallaties bij consumenten worden gebruikt en of deze over een conformiteitscertificaat beschikken.

Eigenaren van een elektriciteitsproductie-eenheid – zoals een installatie met zonnepanelen – zijn er verantwoordelijk voor dat hun opweksysteem voldoet aan de eisen die gesteld worden in de Europese verordening Requirements for Generators (RfG).

Netcode
Doordat de ACM eerder deze maand de Netcode elektriciteit heeft geharmoniseerd met de relevante Europese normen voor de RfG – de EN 50549-1 en de EN 50549-2 – is voor netbeheerders de mogelijkheid ontstaan om te gaan controleren of pv-installaties van het type A (red. tot 1 megawatt) aan de gestelde eisen voldoen.

Voor kleinere installaties van het type A –  waaronder ook zonnepaneelinstallaties bij consumenten – besloot de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het voorjaar van 2019 de handhaving van de RfG met 2 jaar uit te stellen tot 27 april 2021.

Handhaving
Nieuwe zonnepaneelinstallaties bij consumenten zijn per 27 april 2021 verplicht over een conformiteitscertificaat te beschikken. Dat geldt ook voor bestaande systemen waarvan de omvormer vervangen wordt of het vermogen van de installatie wijzigt door uitbreiding van het systeem.

Vanaf eind april gaan de netbeheerders actief monitoren op het type omvormer dat wordt gebruikt. De netbeheerders laten de redactie van Solar Magazine weten dit te gaan doen aan de hand van nieuwe aanmeldingen van pv-systemen via energieleveren.nl of via directe aanmelding bij de netbeheerder. Daarbij moet de klant het type omvormer aangeven waarover hij of zij beschikt. Met behulp van de C10/C26-lijst van de Belgische netbeheerdersfederatie Synergrid – die zal worden bijgewerkt dor DNV GL – controleren de netbeheerders vervolgens de conformiteit van de omvormers. De komende periode zullen de netbeheerders bovendien bekijken welke resultaten de monitoring van de conformiteit van omvormers oplevert en of verdere acties met betrekking tot handhaving noodzakelijk zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten