Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe Omgevingsverordening Drenthe: gemeenten hebben ontheffing nodig voor vergunnen zonneparken
© Jarretera | Dreamstime.com

Nieuwe Omgevingsverordening Drenthe: gemeenten hebben ontheffing nodig voor vergunnen zonneparken

Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe hebben de nieuwe ontwerp-Provinciale Omgevingsverordening vastgesteld. Gemeenten hebben straks een ontheffing nodig om zonneparken een vergunning te geven.

De huidige Provinciale Omgevingsverordening (POV) vervalt door de komst van de nieuwe Omgevingswet, die naar verwachting ingaat op 1 januari 2022.

Grootste wijziging
De provincie Drenthe besloot eerder al via de nieuwe verordening het aantal hectare zonneparken op land te gaan maximeren op 1.389 hectare. De omzetting naar een nieuwe omgevingsverordening is volgens de provincie grotendeels beleidsneutraal.

De grootste wijziging is dat gemeenten straks voor een vergunning voor zonneparken op land een ontheffing van de provincie nodig hebben. Dit is bovenop de afspraken die de gemeenten en de provincie hebben gemaakt binnen de Regionale Energie Strategie (RES). Een ontheffing is mogelijk voor goed ingepaste zonneparken waarbij sprake is van meervoudig ruimtegebruik, een significante ontwikkeling in zon op dak binnen de gemeente zichtbaar is of voor lokale initiatieven tot maximaal 2,5 hectare.

Behoud landschap
Gedeputeerde Henk Brink over de nieuwe regels: ‘Je ziet dat zonneparken een bijzonder groot ruimtebeslag met zich meebrengen. Voor het behoud van ons Drents landschap worden de regels voor zonne-akkers nu aangescherpt. Vanaf het moment dat de nieuwe regels ter inzage worden gelegd, wordt de nieuwe regelgeving gebruikt bij de beoordeling van nieuwe initiatieven met betrekking tot zonneakkers.’

De ontwerp-Omgevingsverordening ligt ter inzage van 14 april tot en met 26 mei, waarna eventuele zienswijzen worden verwerkt. Hierna wordt de Omgevingsverordening ter vaststelling aangeboden aan Provinciale Staten.

Eerder

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
Zelfstroom Montage BV zoekt:

Vestigingsmanager

Fulltime (40 uur) - Zaandam, Ronde Tocht 48 1507 CK
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

Zelfstandig Service Engineer Zonnepanelen installaties m/v

32-40 uur - Barneveld
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!