Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eigen Huis: opstalverzekering krijgt te weinig aandacht, ook zonnepanelen van invloed
© Hansenn | Dreamstime.com

Eigen Huis: opstalverzekering krijgt te weinig aandacht, ook zonnepanelen van invloed

De opstalverzekering is bij huiseigenaren een ondergeschoven kindje. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Zo weet men vaak niet wat wel en niet onder de dekking valt,zoals zonnepanelen of een uitbouw.

Het onderzoek naar de opstalverzekering betreft een representatief onderzoek onder 1.015 huiseigenaren, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau The Choice in opdracht van Vereniging Eigen Huis.

Financiële risico’s groot
Meer dan de helft van de huiseigenaren heeft volgens Eigen Huis geen idee of een tijdelijk onderkomen bij brand onder de polisvoorwaarden valt. Of tuinherstel gedekt is, weet 45 procent niet. Op de vraag of wijzigingen aan de woning automatisch zijn meeverzekerd, moet 4 op de 10 het antwoord schuldig blijven.

‘De auto is goed verzekerd voor het geval we tegen een paaltje rijden, maar met de opstal zijn huiseigenaren veel minder bezig. Terwijl de financiële risico's bij schade vaak vele malen groter zijn’, aldus Michel Ligtlee, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis. Volgens Ligtlee denken mensen dat de kans klein is dat ze ooit gebruik moeten maken van de opstalverzekering. ‘Dikwijls is bij de keuze voor een opstalverzekering de lage premie doorslaggevend en niet de voorwaarden. Dan kan goedkoop duurkoop worden.’

5 jaar niet gecontroleerd
Bijna de helft van de huiseigenaren heeft geen idee of hij verzekerd is tegen schade door een overstroming, bij verzakking van de fundering is dat zelfs 64 procent. Slechts een vijfde weet dat deze schades niet worden gedekt.

Een kwart van de huiseigenaren heeft de voorwaarden van zijn opstalverzekering al minstens 5 jaar niet gecontroleerd. 10 procent daarvan deed in de tussentijd wel een schadeclaim. ‘Check ieder jaar je opstalverzekering en kijk of die nog bij je huidige situatie past’, adviseert Ligtlee. ‘Bij veranderingen is vaak een aanpassing nodig. Een flinke uitbouw, zonnepanelen, een nieuwe keuken: het kan allemaal invloed hebben op de dekking, de premie en het bedrag waarvoor je bent verzekerd. En het laatste wat je wilt, is dat je bij schade te weinig krijgt uitgekeerd omdat je onderverzekerd bent.’

Zonnepanelen
Uit het onderzoek blijkt dat 3 op de 10 huiseigenaren een verbouwing niet doorgaf aan de verzekeraar. 40 procent van de ondervraagde huiseigenaren weet niet of zijn of haar opstalverzekering wijzigingen automatisch meeverzekert, toch geeft 70 procent aan dit wel belangrijk te vinden.

De opstalverzekering vergoedt schade aan de opstal door bijvoorbeeld brand, inbraak en storm. Bij de opstal hoort alles wat nagelvast zit in of aan de woning (zoals de inbouwkeuken, kozijnen en leidingen), maar ook de schuur en een schutting. De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Zo is glasbreuk lang niet altijd standaard meeverzekerd en kunnen verzekeraars speciale clausules opnemen voor het verzekeren van zonnepanelen. Met een zogeheten allrisk-opstalverzekering is ook de schade gedekt die de eigenaar zelf aan het huis veroorzaakt.

Eerder

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
De Groene Monteurs zoekt:

Servicedesk medewerker (bij)baan

Parttime (24 uur) - Amsterdam
Unisun Energy zoekt:

Photo-Voltaic (PV) Engineer

Fulltime (40 uur) - Westblaak 35 Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!