logo
wvhj2023
hero-image
11 december 2015

Exclusief interview met Nederlandse Douane: honderden naheffingen verstuurd

Grootschalige omzeiling van de joint undertaking met de minimumimportprijs (MIP) is nog steeds een feit, waarvoor op geraffineerde wijze ‘plofferimporteurs’ worden ingezet. Dit blijkt uit een gesprek met de Douane.

De Nederlandse Douane krijgt steeds meer grip op aanvoerpatronen van Chinese zonnepanelenfabrikanten naar Europa. Dit is een van de conclusies uit het exclusieve gesprek van de redactie van Solar Magazine met de Nederlandse Douane over het dossier van de importheffingen. ‘Waarom nog ingewikkelde constructies bedenken zoals een kick-back of het meeleveren van omvormers? Een plofferimporteur is de meest eenvoudige fraudeconstructie en dan is omleiding niet meer nodig’, aldus Karel*, projectleider thematische handhaving invoer zonnepanelen bij de Nederlandse Douane.

De Douane heeft sinds januari 2014 ‘enkele honderden’ naheffingen verstuurd aan importeurs die de invoerbelasting hebben omzeild. In de praktijk is het vaak de importeur die de naheffing ontvangt, omdat deze formeel de zonnepanelen ‘aangeeft’ bij de Douane. Karel geeft inzicht in de cijfers: ‘We hebben voor 97 miljoen euro aan naheffingen verstuurd. Hiervan is 20 miljoen euro door ons geïnd. 77 miljoen euro staat er nog open.’

Een manier om de niet betaalde invoerbelasting te verhalen is om zonnepanelen in beslag te nemen. Tenminste, als ze niet nog in een vrachtwagen de Rotterdamse haven of de andere distributielocaties zijn uitgereden. Karel: ‘Inbeslagname is voor ons een verhaalmogelijkheid. In totaal hebben we 160.000 zonnepanelen vastgehouden. 70.000 stuks zijn er doorverkocht, van 27.000 stuks heeft de feitelijke eigenaar zich gemeld en er staan er nog 63.000 stuks onverkocht in de haven. Daarnaast kan de inning van de invoerbelasting worden gerealiseerd via de borg die de douane-expediteur of de importeur heeft gesteld.’

Lees hier het volledige artikel met informatie over zwart geld, over doorverkochte partijen zonnepanelen die in beslag genomen zijn, over de FIOD-invallen, over de plofferimporteurs zoals Sunrise en nog veel meer (klik op de afbeelding voor het volledige artikel):

* Achternamen en namen van betrokken bedrijven worden op verzoek van de Douane niet gepubliceerd (het interview is afgenomen door Edwin van Gastel en Wessel Simons, de tekst is van de hand van Simons)

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten