Het VIC is in februari van start gegaan en de aanmeldingen van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) die zich willen aansluiten, overtreffen volgens de initiatiefnemers de verwachtingen.
15 kandidaten
Het VIC telt momenteel 15 kandidaten die hun capaciteit ter beschikking kunnen stellen aan het consortium, met nog een aanmeldingswachtlijst van een 30-tal te screenen kandidaten. Zo is er in 2 weken tijd al 50 procent van de benodigde extra lokale capaciteit verzekerd.
‘Niemand kan dit alleen’, stelt Philippe Vanhoef, managingpartner bij Ecorus. ‘We gaan niet alleen alle bestaande capaciteit op de markt nodig hebben, maar ook partnerships sluiten met opleidingscentra, recruitingbureau’s, keuringsbedrijven, et cetera. Het consortium neemt de coördinerende taak op zich en we verstoppen niet dat we er een verhaal voor Vlaanderen, door Vlaanderen van willen maken. De Vlaamse welvaart die deze megatender creëert, is meer dan welkom in tijden van post-corona relance.’
647.767 zonnepanelen
ASTER gaf eind vorig jaar het startschot voor de selectiefase van de openbare aanbesteding om 647.767 zonnepanelen te plaatsen op 58.433 gebouwen van 64 huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen, maar inmiddels is dit al opgelopen tot 733.481 zonnepanelen voor 58.004 gebouwen van 67 huisvestingsmaatschappijen. De Belgische brancheorganisaties Nelectra en Techlink stelden afgelopen maand dat kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) uit de installatiesector ten onrechte worden uitgesloten van de aanbesteding. De voorwaarden die aan potentiële kandidaten worden gesteld zijn volgens de 2 koepels zodanig hoog gegrepen, dat kmo’s al op voorhand de facto worden uitgesloten.
De consortiumpartners begrijpen dat ASTER op dit moment de kandidaten aan het kiezen is en het VIC stelt zich te realiseren dat het eerst gekozen moet worden alvorens te kunnen meebieden op het project. De keuze van de kandidaat-bieders wordt door ASTER begin april gemaakt.
Alleen maar winnaars
Het consortium stelt onder de indruk te zijn van de huidige activiteiten van ASTER om de Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen te verenigen voor het ambitieuze project. ‘Projecten zoals Aster zijn nodig om onze klimaatambities waar te maken en ons steentje bij te dragen aan de energietransitie richting een meer duurzame toekomst’, zegt Ismaël Ben-Al-Lal, chief executive officer van Futech Home. ‘Dit project zal onze sector een enorme boost geven en tegelijkertijd een gigantische besparing aan CO2-uitstoot opleveren. Er zijn alleen maar winnaars aan dit verhaal.’
Eerder