Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Startschot Dura Vermeer voor bouw aardgasvrije woonwijk Nijmegen met zonnewarmte
© Dura Vermeer

Startschot Dura Vermeer voor bouw aardgasvrije woonwijk Nijmegen met zonnewarmte

Dura Vermeer meldt woonwijk Jerusalem als eerste bestaande buurt in Nederland van het aardgas af te gaan halen. Woningcorporatie Talis bouwt 220 nieuwe sociale huurwoningen op de fundering van de bestaande woningen.

In een periode van enkele dagen worden de woningen gesloopt en opnieuw gebouwd met het concept ‘Blokje Om’ van Dura Vermeer.

2 proefwoningen
Afgelopen september werden de eerste 2 van 220 aardgasvrije woningen opgeleverd. De proefwoningen kennen een combinatie van zonnepanelen, een zonneboiler en een doorstroomboiler. Alle woningen krijgen 8 zonnepanelen en 2 zonnecollectoren, een zonneboiler en een doorstroomboiler. De zonneboiler bevat 290 liter water en wordt verwarmd met de zonnecollectoren.

De woningen in de Jerusalembuurt zouden in eerste instantie een aardgasaansluiting krijgen, omdat aardgasvrij bouwen voor de woningcorporatie financieel niet haalbaar was. Toch werd uiteindelijk een oplossing gevonden, met een subsidie van de provincie Gelderland, de gemeente Nijmegen en een korting op de verhuurdersheffing. Het is volgens Dura Vermeer de eerste aardgasvrije buurt in Nederland binnen de bestaande bouw.

Houtbouw
Buurtkinderen Santi en Mayra gaven samen met Talis-bestuurder Ronald Leushuis en Dura Vermeer-directeur John Haverkort een symbolisch startsein voor de eerste fase met 44 van de in totaal 220 woningen. Elke week start er een nieuw blok, de werkzaamheden gaan als een treintje door de buurt. De eerste fase is voor de zomervakantie gereed. Na de zomervakantie start de tweede fase.

De woningen zijn gebaseerd op houtskeletbouw. De keuze voor hout past volgens de betrokkenen goed bij het duurzame karakter van het nieuwe Jerusalem. Hout is herplantbaar en heeft minder impact op de aarde dan andere bouwmaterialen. Daarnaast is de inzet van groot materieel beperkt en zijn de elementen snel te monteren. Hout biedt een comfortabel binnenklimaat en onderzoek toont aan dat bewoners zich gelukkiger voelen in een houten woning.

Nu in Solar Magazine

Juni 2021

Platform Preventie Valgevaar: ‘Wettelijke veiligheidseisen massaal genegeerd’ Inspectie SZW controleert dit jaar gericht op veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen Kant-en-klare oplossing voor uitbannen dwangarbeid...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Projectmanager Zonnepanelen (M/V) Friesland

Fulltime (40 uur) - Frjentsjerterdyk 1, Sexbierum, Friesland, 8855 XC
Zon Advies Nederland zoekt:

Commercieel administratief medewerker(st)er

Fulltime (40 uur) - 6662 NG
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!